Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Τάσος Κανταράς: Ένα ταξίδι τέλειωσε, ο αγώνας συνεχίζεται!

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Πολυγύρου (περιόδου 2014-2019) και μέλους του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Τάσος Κανταράς με δήλωσή του, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι στο Δήμο Πολυγύρου θα στηρίξει το “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ” με επικεφαλής τον Αθανάσιο Αβέρη, ο οποίος εξάλλου ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του κ. Κανταρά το 2014. 

 

Την άνοιξη του 2014, συγκροτήσαμε στον Πολύγυρο το ψηφοδέλτιο της “Ενωτικής Κίνησης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στον Δήμο Πολυγύρου”.

 

Το ψηφοδέλτιο απαρτίστηκε από εκατό είκοσι δύο (122) γυναίκες και άνδρες όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, που είχαν διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, στη βάση όμως ενός προγράμματος που τα βασικά του σημεία αποτελούσαν:

 

Η εναντίωση στις καταστροφικές πολιτικές που αφορούσαν τη χώρα, την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση. Η απόρριψη του Καλλικράτη, ο απογαλακτισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κράτος - Κυβέρνηση, η θεσμοθέτηση γενναίου και σταθερού ποσοστού των ΚΑΠ, η κατάργηση του Παρατηρητηρίου, η αντιστοίχηση πόρων και αρμοδιοτήτων, ο εκδημοκρατισμός και η διαφάνεια στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οικονομική αυτονομία και ενίσχυση του ρόλου των Τοπικών Κοινοτήτων, η αντίθεση στην καταστροφική παρέμβαση της Ελντοράντο στην περιοχή.

 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, που είχαν να κάνουν με τους τοπικούς πολιτικούς συσχετισμούς, τις οικονομικές δυνατότητες του αντιπάλου, τις μικρές κοινωνίες που χειραγωγούνται ευκολότερα, καταφέραμε να καταγράψουμε ένα ποσοστό που άγγιξε το 30%.

 

Σε κάθε περίπτωση, δώσαμε ένα έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα. Το προεκλογικό ταξίδι των τεσσάρων μηνών σ’ όλα τα διαμερίσματα του Δήμου, θα το θυμόμαστε ως ένα από τα ομορφότερα ταξίδια της ζωής μας. Η προσπάθειά μας, όχι μόνο δεν θα ξεχαστεί, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Προσωπικά, νοιώθω μια τεράστια ευγνωμοσύνη σε όσους μαζί συμπορευτήκαμε, ιδιαίτερα σε όσους μέχρι τέλους κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα.

 

Δυστυχώς το καλοκαίρι του 2015, κόντρα στη ροή των πραγμάτων, συνέβη μια μεγάλη πολιτική μετάλλαξη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων, προσχώρησε στις απόψεις του αντιπάλου στρατοπέδου και εφάρμοσε με πιο φανατικό τρόπο τις πολιτικές που προηγουμένως κατήγγειλε, όπως και τις πολιτικές των συστημικών Δημάρχων που επίσης προηγουμένως κατήγγειλε. Στη συνέχεια ψήφισε τον “Κλεισθένη”, στην ουσία ένα θεσμικό πλαίσιο πανομοιότυπο του “Καλλικράτη” που υπηρετεί πιστά τις εντολές των “Θεσμών”, ένα πλαίσιο που από κοινού συνέγραψε μ’ αυτούς. Οι ΚΑΠ κατακρεουργήθηκαν περαιτέρω, το “Παρατηρητήριο” ενισχύθηκε, η “Εποπτεία” πέρασε στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, και φυσικά διατηρήθηκε και επιδεινώθηκε το νοσηρό καθεστώς που επικρατεί στην πλειοψηφία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Το πελατειακό κράτος, που στήθηκε με τα προγράμματα του “Φιλόδημος” και των ποτισμένων με το αίμα του ελληνικού λαού “ληξιπρόθεσμων”, θυμίζει εποχές Μαυρογιαλούρων. Οι κωδικοί του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αν και χωρίς αντίκρυσμα, έγιναν περισσότεροι και από τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών. Οι ιερομόναχοι της Μονής Διονυσίου τρώνε και πίνουν εις υγείαν των κορόιδων, παίρνοντας ήδη το πρώτο πουρμπουάρ των 1.000.000 ευρώ από τα λεγόμενα “ληξιπρόθεσμα” για την κατασκήνωση ΑΜΕΑ – Συνταξιούχων στη Μεταμόρφωση. Είναι η δική τους “κοινωνική” προσφορά, στην κοινωνία που πλήττεται. Και η ευγενική προσφορά του Δήμου και της κυβέρνησης προς τους ίδιους. Γρήγορα θα έρθει και η επόμενη. Είμαστε ακόμη στην αρχή. 

 

Στο σπίτι που μεγάλωσα και στους δρόμους του αγώνα που περπάτησα, έμαθα πως η αξιοπρέπεια αποτελεί την πιο σημαντική αρετή για τον άνθρωπο. Έτσι, ούτε δευτερόλεπτο δεν πέρασε από το μυαλό μου να υπηρετήσω την άτιμη αυτή πολιτική. Παραιτήθηκα από θέσεις και αξιώματα και έφυγα από το μεταλλαγμένο κυβερνητικό κόμμα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις Τοπικές Κοινότητες, με όσους έμειναν όρθιοι, ασκήσαμε προγραμματική αντιπολίτευση, λειτουργώντας με βάση τις προεκλογικές προγραμματικές μας θέσεις. Καταψηφίσαμε το 80% των αποφάσεων. Και αυτό έπρεπε να κάνουμε. Έτσι κι αλλιώς υπήρχε μια πλειοψηφία που ψήφιζε ότι ήθελε, σε ορισμένες περιπτώσεις και με την βοήθεια της κ. Χριστιανού. Προσωπικά, την ίδια πολιτική στάση κράτησα στο Δ.Σ και στα συνέδρια της ΚΕΔΕ, ως εκπρόσωπος ενός “Συντονιστικού Δικτύου Ανυπότακτων Αιρετών”. 

 

Προφανώς και μια τέτοια στάση ενοχλεί. Ιδιαίτερα που υποταγμένους κυβερνητικούς παράγοντες. οι οποίοι θέλησαν να αντιπολιτευτούν την “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” και κυρίως να απομονώσουν τον επικεφαλής, αναπτύσσοντας από τον Σεπτέμβρη του 2015 ένα ιδιαίτερο φλέρτ με το Δήμαρχο. Μέχρι του σημείου να ταξιδεύουν μαζί του από υπουργείο σε υπουργείο, σε μια προσπάθεια να τακτοποιήσουν κωδικούς και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χωρίς ντροπή, παρελαύνοντες και φωτογραφιζόμενοι ούκ ολίγες φορές με υπουργούς και τον Δήμαρχο στο Δημαρχιακό γραφείο. Έφτασε όμως η ώρα των εκλογών. Η γραμμή της αναγκαστικής εκλογικής καταγραφής που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν, τους αναγκάζει εκ των πραγμάτων να κρατήσουν μέχρι τις εκλογές τις αναγκαίες αποστάσεις. Στη συνέχεια, αναλόγως των εξελίξεων θα προσαρμοστούν.

 

Η “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” και εγώ προσωπικά, στάθηκα απέναντι σ’ ένα σύστημα που η λογική του κυριαρχεί δυστυχώς σε μεγάλο φάσμα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό που εκπροσωπεί ο κ. Δήμαρχος και η παράταξή του στον Δήμο Πολυγύρου είναι η αποθέωση της παρακμής και του πολιτικαντισμού. Οι εκλογικές συμπράξεις - συναλλαγές με αυτοδιοικητικούς του πρώην ΠΑΣΟΚ, που κατέχουν την τέχνη της προσκόλλησης στη όποια κεντρική ή τοπική εξουσία και αλλάζουν χρώματα όπως οι χαμαιλέοντες, είναι αποκαλυπτικές της μέγιστης ηθικής κατάπτωσης. Της μετατροπής ενός ουσιαστικά μικρού Δήμου 22.000 κατοίκων - 16.000 ψηφοφόρων σε φυτώριο συναλλαγών. (Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε και παραδείγματα ανταλλαγών και εξαγορών, τα οποία η παράταξή μας καταψήφισε).

 

Μια Διοίκηση που μοιράζει υποσχέσεις κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Που παρουσιάζει μακέτες έργων, που παραμένουν χαρτιά που δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Παραδείγματα πολλά. Ενδεικτικά: Το περιβόητο Γηροκομείο Πολυγύρου. Κτίζεται από τη δεκαετία του 90. Σαν το γιοφύρι της Άρτας εντάσσεται – απεντάσσεται. 

 

Το κλειστό Γυμναστήριο της Γαλάτιστας. Ιστορία γι’ αγρίους από το 2004. Πήρανε κι έναν κωδικό από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ, απ΄ αυτούς που μοιράζουν οι κυβερνήσεις όταν τελειώνουν τα ψωμιά τους. Τα λεφτά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ελάχιστα. Δεν περισσεύουν από τα μνημόνια. Έριξαν κάποια μπετά και μετά αφού το έργο είχε ήδη απενταχθεί, έβαλλαν λυτούς και δεμένους να πληρώσουν τον εργολάβο από τα ληξιπρόθεσμα. Εδώ βέβαια τεράστια ευθύνη έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η κυβέρνηση. Που αντί να δώσουν αυτά τα χρήματα στην κοινωνία που τα χρειάζεται, τα δίνουν για να ξεπλύνουν αμαρτίες Δημάρχων. Η ουσία είναι πως το έργο παραμένει φάντασμα.

 

Την Ορμύλια και το παραλιακό μέτωπο, ο κ. Δήμαρχος τους έχει τιμωρήσει στην κυριολεξία. Ίσως επειδή δεν παίρνει όσους ψήφους θα ήθελε. (Όπως τιμώρησε το Παλαιόκαστρο, που ο Πρόεδρος του ανήκει στην “ΑΝΑΤΡΟΠΗ”). Επειδή τα πράγματα ζορίζουν, υποσχέθηκε τελευταία μαζί με τον κ. Πιτσιόρλα, φράγματα 1δις στον Χαβρία, που κι αυτά μαζί με τα φράγματα του Ολύνθιου ποταμού, τα ξανάφτιαξε σε ιλουστρασιόν μακέτες στις δύο προηγούμενες εκλογές.

 

Μα και στο Πολύγυρο εδώ και 10 χρόνια, υλοποιείται έργο αναπλάσεων (ΕΣΠΑ που το πήρανε όλες οι πρωτεύουσες νομών). Τόσο “πετυχημένο” που κάθε λίγο και λιγάκι με την βροχή καταστρέφονται οι δρόμοι από την κακή ποιότητα των εργασιών. Δέκα Αναθεωρήσεις έγιναν μέχρι τώρα. Οι φίλοι εργολάβοι να είναι καλά, να ανάβουν και κανένα κερί στην εκκλησία. Και το σημαντικότερο. Οι σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης τοποθετήθηκαν, αλλά το νερό που πίνει ο κόσμος είναι λασπόνερο κάκιστης ποιότητας! 

 

Την ίδια ποιότητα “απολαμβάνουν” και πολλά άλλα χωριά. Στη δε Γαλάτιστα, ας είναι καλά η βρυσούλα της Αγίας Παρασκευής. Ουρές οι άνθρωποι. Δεν εμπιστεύονται καθόλου τα νιτρικά που τους παρέχει ο κ. Δήμαρχος. Να μην πούμε για τα άλλα χωριά, που τα ξέχασε και ο Θεός. Το σόου και οι περιγραφές λοιπόν, που κάνει ο κ. Δήμαρχος ενόψει των επερχόμενων εκλογών, δεν έχουν καμιά σημασία. Το τελικό αποτέλεσμα μετράει. Και εδώ το ταμείον είναι μείον. 

 

Ευθύνη για όλα αυτά, προφανώς έχει και μέρος της κοινωνίας, που παραβλέπει θέματα όπως αυτό της υγείας, του περιβάλλοντος, της έλλειψης βιολογικών, των σκοτωμένων ζώων που λιώνουν ελέω “συνεργατών” στους δρόμους. Είναι ο κόσμος που αρέσκεται στις χάντρες και τα καθρεπτάκια που τους μοιράζει ο Δήμαρχος σε χορούς και πανηγύρια. Που έχει κάνει επιλογή την “πάρτη” του. 

 

Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν όλα αυτά; Προφανώς υπάρχει και ο άλλος κόσμος, αυτός που δεν εξαργυρώνεται με τα φιλοδωρήματα. Ένας κόσμος, που θα ήθελε μια διαφορετική πορεία. Το 30% των εκλογών του 2014 αποτέλεσε ένα ενθαρρυντικό σημάδι. Δυστυχώς η μετάλλαξη του κυβερνητικού κόμματος, έσπειρε την απογοήτευση στον κόσμο που από διαφορετικές καταβολές συσπειρώθηκε το 2014 στη Δημοτική μας Κίνηση. Αυτός ο κόσμος έκανε τότε τη διαφορά. Ο κόσμος που πίστεψε πως ήταν εφικτή η Ανατροπή στον Δήμο και δεν στρατεύτηκε απλώς για να κάνει μια εκλογική καταγραφή. Εξάλλου η “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” δεν υπήρξε ποτέ κομματική παράταξη. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” όπως συγκροτήθηκε το 2014 δεν θα κατέβει στις εκλογές της 26ης Μάη. 

 

Εγώ προσωπικά και πολλοί άλλοι συναγωνιστές που πορευτήκαμε μαζί, θα στηρίξουμε το “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ” που έχει επικεφαλής τον ΑΒΕΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ, υποψήφιο εξάλλου με την “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” το 2014. Ευελπιστώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ”, η “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” παρά του ότι δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές, θα παραμείνει ως μια ενεργή Ανυπότακτη Κίνηση Πολιτών, που θα βρίσκεται εντός της κοινωνίας. Θα ασκεί την κριτική της στα κακώς κείμενα και κυρίως θα εργάζεται για την αφύπνιση των πολιτών και την δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για τους μελλοντικούς νικηφόρους αγώνες. Εύχομαι η νύχτα να μη διαρκέσει πολύ και το ξημέρωμα να μας βρει όλους σοφότερους.

Πολύγυρος 6/5/2019

ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΤΑΡΑΣ επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Πολυγύρου (περιόδου 2014-2019) και μέλους του Δ.Σ της ΚΕΔΕ


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα