Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Τοποθέτηση της Κυριακής Μάλαμα, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων: 

 

 

" Το βασικό ερώτημα που προκύπτει, ήδη, από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, δεν είναι άλλο από το εάν και σε ποιό βαθμό θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων που ξεκινήσαμε εμείς, προς όφελος του ελληνικού λαού, ή εάν θα επιλέξει η ΝΔ την οπισθοδρόμηση με πολιτικές ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, των πολιτών, των ελευθέρων επαγγελματιών, των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, των επενδυτών εκείνων που ενδιαφέρονται για την κοινωνική ανταποδοτικότητα των επενδύσεών τους.  

 

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται, επίσης είναι εάν η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να επιτεθεί σε κοινωνικά δικαιώματα, σε ελευθερίες και δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας. Και σε αυτό το επίπεδο τα πρώτα δείγματα γραφής δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά. 

 

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα των μνημονίων που παραλάβαμε το 2015. Σήμερα η χώρα δεν βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας, τα ταμεία είναι γεμάτα και μια σειρά από διαρθρωτικές - αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο έχουν εδραιωθεί. Παραλάβαμε μια χώρα με βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές πληγές και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι παραδίδουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες χαμηλότερη, για το γεγονός ότι στα δημόσια ταμεία υπάρχουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια αποθεματικό, για το ότι ώριμες κοινωνικές διεκδικήσεις θωρακίστηκαν θεσμικά. 

 

Επειδή έχουν ακουστεί -και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και το τελευταίο διάστημα μετά τις εκλογές- αρκετά κι ανησυχητικά μηνύματα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε ορισμένα ζητήματα, κρίσιμα για τη χώρα, για την κοινωνία και για τη δημοκρατία συνολικά.

 

Το πρώτο μεγάλο ζήτημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την διαφαινόμενη επίθεση σε κοινωνικά κι εργασιακά δικαιώματα. Ήδη το νέο κυβερνητικό σχήμα δείχνει τάσεις ροπής προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ συχνά το τελευταίο διάστημα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διολισθαίνουν σε ακραία παραληρήματα σε ότι αφορά δικαιώματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το πρώτο δείγμα του νέου υπουργού εργασίας με τον "ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες” δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία, η νεοφιλελεύθερη ατζέντα στην εκπαίδευση, η μονομερής έμφαση στην καταστολή και την αστυνόμευση, η αντιμετώπιση του πολιτισμού με νεοφιλελεύθερους όρους δημιουργούν ανησυχία στον προοδευτικό κόσμο, ο οποίος επιθυμεί την δημοκρατική εμβάθυνση κι όχι την επιστροφή στο νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση" 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα