Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

O Απόστολος Πάνας για την τιμολόγηση της πράσινης ελιάς

Παρέμβαση σχετικά με το πρόβλημα στην τιμολόγηση της πράσινης ελιάς από τους εμπόρους στη Χαλκιδική έκανε με δήλωσή του ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας. 

 

Ο κ. Πάνας αναφέρει:

 

"Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς της ελιάς στον Νομό μας. Η θεομηνία του Ιουλίου με το καταστροφικό χαλάζι επηρέασε το 80% των εκτάσεων με ελαιόδεντρα, αφήνοντας ανέπαφο μόνο το 20% των εκτάσεων, γεγονός που από μόνο του καθιστά την παραγωγή ανεπαρκή. Στα τραγικά αποτελέσματα που έφερε το χαλάζι έρχεται να προστεθεί και η ξηρασία των τελευταίων μηνών.

 

Οι ελαιοπαραγωγοί, που είναι αναγκασμένοι να συνεχίζουν τη συγκομιδή, αυτή τη στιγμή μόνο μια εκτίμηση της τιμής πώλησης μπορούν να κάνουν, καθώς οι μεταποιητές της ελιάς είναι εκείνοι που τη διαμορφώνουν τελικά. 

 

Το γεγονός αυτό, το οποίο σαφώς πηγάζει από το ότι η ελιά είναι ένα προϊόν που ο παραγωγός δε μπορεί να εμπορευθεί απευθείας αλλά υποχρεωτικά υπόκειται σε μεταποίηση, σε συνδυασμό με το τεράστιο θέμα της καθυστέρησης της καταβολής των δικαιούμενων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ , τη στιγμή που ο Νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, φέρνει τους αγρότες της Χαλκιδικής σε αδιέξοδο.

 

Σε αυτό προσθέτουμε ότι είναι  εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθούν για τους δύο μήνες της συγκομιδής εργάτες γης με άδεια εργασίας, ώστε να μπορούν να δηλώνονται με εργόσημο στον ασφαλιστικό φορέα και να περνούν οι μισθοί τους και στα βιβλία εξόδων.

Αυτό που έχουμε καθήκον να κάνουμε και εγώ προσωπικά, ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και  διεκδικώ ήδη, είναι να επισπευσθεί η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων από τις καταστροφές του Ιουλίου, ώστε οι αγρότες της Χαλκιδικής  να μπορούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και ιδίως οι ελαιοπαραγωγοί, που ασχολούνται με αυτό το τόσο πολύτιμο όσο και ιδιαίτερο προϊόν να μην εγκλωβίζονται από την εκάστοτε βούληση των μεταποιητικών εταιρειών."

 

Αναφορικά με την απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην  Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής Απόστολος Πάνας, στις 2 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με θέμα «Αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι τεράστιες φυσικές καταστροφές στην Π.Ε. Χαλκιδικής», ο κ. Πάνας σημειώνει τα εξής:

 

"Τώρα που οι επικοινωνιακές περιοδείες των υπουργών στη Χαλκιδική τέλειωσαν και ήρθε η ώρα της ταμπακιέρας και των αποζημιώσεων των αγροτών και όχι μόνο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ερώτηση μας στη βουλή δεν μας δίνει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

 

Ο κ. Υπουργός μας λέει εν ολίγοις ότι το έργο της εκτίμησης των καταστροφών δεν έχει ολοκληρωθεί κι ότι αν παραστεί ανάγκη, όπως λέει, θα επιστρατευτούν και άλλοι γεωτεχνικοί. Επιπλέον, συνεχίζει περιγράφοντας τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, η οποία όπως φαίνεται, είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα. Μάλιστα, όπως εξηγεί στο έγγραφό του, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους- ασφαλιστικά ενήμερους αγρότες . 

 

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν απαντά στα ερωτήματα που του θέσαμε, καθόσον εμφανίζεται στην απάντησή του χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, δεν απαντά στο ερώτημα για το αν στις αποζημιώσεις θα συμπεριληφθούν όλες οι κατοικίες, κύριες και μη και τέλος, δε φαίνεται να έχει κανένα σχεδιασμό πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης ανάλογων καιρικών φαινομένων.

 

Εμείς συνεχίζουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε την προσπάθεια για να διευθετηθεί το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων το συντομότερο δυνατό".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα