Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Γαλάτιστα : Μια εταιρεία που εκτρέφει χέλια στο βουνό!

Η εταιρεία «Αδερφοί Σιμώνη» εκτρέφει και μεταποιεί χέλια στις δύο μονάδες της στο χωριό της Γαλάτιστας από το 1993.

 

Πρόκειται για μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, από την εκτροφή χελιών και τη μεταποίησή τους –μαζί και άλλων ψαριών- μέχρι τη διανομή τους. Στις δύο μονάδες της, δυναμικότητας 60 τόνων έκαστη, αντλείται νερό από τα πλούσια υπόγεια υδροφόρα στρώματα της περιοχής και στις δεξαμενές τους, διαμέτρου πέντε μέτρων, με βιολογικό καθαρισμό, εκτρέφονται χέλια σε ιδανικές συνθήκες.



Ναυαρχίδα της εταιρείας είναι το καπνιστό χέλι, που έχει βραβευθεί πολλές φορές εντός και εκτός συνόρων. Άλλωστε, έχει βρει τον δρόμο του και στις αγορές του εξωτερικού, αφού έχει τοποθετηθεί στην Ελβετία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου θεωρείται γκουρμέ έδεσμα, ενώ αυτή την περίοδο γίνονται επαφές για εξαγωγή του σε Σιγκαπούρη και Μεξικό.

Στην Ελλάδα το καπνιστό χέλι της «Αδερφοί Σιμώνη» βρίσκεται σε εστιατόρια, delicatessen, ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ, ενώ η διάθεσή του γίνεται άμεσα, χωρίς μεσάζοντες, ακόμα και στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας, αν χρειαστεί. Μεταξύ των προϊόντων της εταιρείας συγκαταλέγονται επίσης καπνιστός σολομός φιλέτο, καπνιστό σκουμπρί φιλέτο, χταπόδι καπνιστό, μαριναρισμένο, βρασμένο, καπνιστός παστουρμάς ψαριού, καπνιστή πέστροφα φιλέτο, τσίρος καπνιστός και λακέρδα πολίτικη.

 

Πίσω από την «Αδερφοί Σιμώνη» βρίσκονται τέσσερα αδέρφια: ο Κωνσταντίνος, ο Αλέξανδρος, ο Αστέριος και ο Δημήτρης. Με καταγωγή από αγροτική οικογένεια της περιοχής, ασχολήθηκαν αρχικά με τη γη και τα σιτηρά, όμως έχοντας κληρονομήσει από τον πατέρα τους το μικρόβιο της καινοτομίας και της πρωτοπορίας, θέλησαν να κάνουν κάτι καινούριο. Μετά από πολλές έρευνες αγοράς διαπίστωσαν ότι η παραγωγή χελιού είχε μεγάλη ανταπόκριση κυρίως στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι αποφάσισαν το 1993 να δημιουργήσουν την εταιρεία τους και να φέρουν την εκτροφή χελιών στη Γαλάτιστα. Τότε πολλοί συντοπίτες τους τούς χαρακτήρισαν… τρελούς, αφού κανένας δεν φανταζόταν ότι το ημιορεινό χωριό της Γαλάτιστας θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. «Πολλοί αναρωτήθηκαν τι πάμε να κάνουμε. Ακόμα και σήμερα, χρόνια μετά, ο κόσμος που μας μαθαίνει εντυπωσιάζεται: ‘’καλά ψάρι στο βουνό;’’ ρωτάει. Κι εμείς απαντάμε ότι όλα γίνονται» λέει στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Σιμώνης, ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέρφια.


Διαβάστε περισσότερα στη voria.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα