Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020

Ε Επικαιρότητα

Η Χαλκιδική εκτός δικτύου φυσικού αερίου

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η Χαλκιδική είναι η μόνη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που δεν θα ενταχθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου βάσει του προγράμματος της ΔΕΔΑ. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων.  Από την επέκταση των δικτύων στην Κεντρική Μακεδονία απουσιάζουν περιοχές της Χαλκιδικής, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες.

 

Ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝ.ΑΛ, Απόστολος Πάνας κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ζήτησε διευκρινίσεις ως προς τους λόγους για τους οποίους η Χαλκιδική δεν εντάσσεται στις περιοχές που αναμένεται να καλύψει το δίκτυο του φυσικού αερίου.

 

Ζητεί από τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει γιατί, ενώ είχαν ξεκινήσει οι μελέτες ένταξης της Χαλκιδικής στο δίκτυο φυσικού αερίου και όλα έδειχναν ότι περί τις αρχές του 2020 θα καλύπτονταν αρκετές περιοχές, όχι μόνο δε συνέβη αυτό, αλλά δεν έγινε γνωστή και η πορεία της όλης διαδικασίας. Όπως επισημαίνει ο κ. Πάνας "η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί τεράστια αδικία για τους πολίτες της Χαλκιδικής και επιβάλλεται να αποκατασταθεί άμεσα". 

 

Το κείμενο της ερώτησης

 

Κύριε Υπουργέ,

H αύξηση των τιμών στην αγορά πετρελαίου αλλά και η αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά τους χειμερινούς μήνες στα έξοδα θέρμανσης έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για νέα δεδομένα στη θέρμανση.

Στο πλαίσιο αυτό πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της χώρας θέτει σε εφαρμογή η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ) η οποία προγραμματίζει την επέκταση της διείσδυσης του αερίου, μεταξύ άλλων, και στις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο για την τροφοδοσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και για την εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης, που παρέχουν σήμερα στους κατοίκους οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Έχουν ήδη λοιπόν ανακοινωθεί οι περιοχές που τα επόμενα δύο χρόνια θα συνδεθούν στα νέα δίκτυα και από τις περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο η Χαλκιδική εξαιρείται.

Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι ενώ είχε ξεκινήσει η μελέτη ήδη από το 2018, και παρόλο που υπήρχε αισιοδοξία ότι εφόσον εγκριθούν οι μελέτες, περιοχές της Χαλκιδικής θα συνδέονταν στο δίκτυο φυσικού αερίου περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020, τίποτα από αυτά τελικά δεν συνέβη.

Δεν υπάρχει, παράλληλα, καμία περαιτέρω ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας έγκρισης των μελετών και εκ νέου ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Χαλκιδικής στο δίκτυο φυσικού αερίου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

 

1. Για ποιο λόγο, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις ήδη από το 2018, η Χαλκιδική δεν περιλαμβάνεται ούτε και αυτή τη φορά στην επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ;

2. Σκοπεύετε να παρέχετε κάποια ενημέρωση αναφορικά με την πορεία της διαδικασίας έγκρισης των μελετών για τη Χαλκιδική και τα πιθανά εμπόδια ολοκλήρωσης της διαδικασίας;

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα