Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Ε Επικαιρότητα

Μηνύματα των Δημάρχων της Χαλκιδικής για την 25η Μαρτίου 1821

Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος

"Τιμή και Σεβασμός στους Ήρωες.

Σ’ αυτή την ιδιαίτερη χώρα, σ’ αυτόν το μοναδικό τόπο με τους άξιους και χαρισματικούς ανθρώπους της, που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχες για να είμαστε Ελεύθεροι και Υγιείς, Χρόνια Πολλά.

Τιμούμε τους παλαιούς Ήρωες, αλλά και τους σημερινούς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μάχης με αόρατους και ύπουλους εχθρούς. Τους φύλακες των συνόρων μας, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Η Ελλάδα ξέρει από μάχες και τις δίνει μέχρι τέλους με αυτοθυσία και ψηλά το κεφάλι.

Θα πολεμήσουμε κάθε τι κακό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κάθε πρόκληση. Αντέχουμε και το Ξέρουμε. Όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε. Κανένας δε περισσεύει, είμαστε όλοι απαραίτητοι, γι αυτό ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για να είμαστε και πάλι ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Καλό Αγώνα, απ’ όποιο μετερίζι, σε όλους.

Χρόνια Πολλά." 

 

Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς

"Διπλή γιορτή σήμερα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Ημέρα μνήμης και τιμής για τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που αγωνίσθηκαν σθεναρά αψηφώντας τον κίνδυνο και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας. Άφησαν στην άκρη το «εγώ» και προέταξαν το «εμείς». Τους πρέπει τιμή και δόξα, η οποία μπορεί φέτος να μην αποδοθεί με τον μεγαλοπρεπή τρόπο, που τους ταιριάζει, ωστόσο δε μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία της προσφοράς και της αυτοθυσίας τους.

Επίκαιρο, όσο ποτέ το μήνυμα του αγώνα τους, με το μυαλό όλων των Ελλήνων στραμμένο στον Έβρο. Εκεί που οι στρατιωτικοί μας, οι στρατιώτες μας, τα σώματα ασφαλείας, οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών του Έβρου φυλάττουν τα σύνορά μας και προασπίζουν την πατρίδα μας. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες μας, που εδώ και μέρες αντιστέκονται, και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των συνόρων μας, της εθνικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας μας.

Σύγχρονοι ήρωες είναι και oι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές μας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, μάχη ζωής για όλους μας, για το συλλογικό καλό. Αυτό το συλλογικό καλό καλούμαστε όλοι οι Έλληνες σήμερα να υπηρετήσουμε με το να επιδείξουμε σύνεση και ατομική υπευθυνότητα.

Σημαντική γιορτή όμως σήμερα και για την Ορθοδοξία μας, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Ημέρα που γιορτάζουμε την καλή είδηση που πήρε η Παναγία από τον Άγγελο ότι θα φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστό. Η εκκλησία μας ψάλλει: «Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό κεφάλαιον καί τοῦ ἀπ’ αἰῶνος μυστηρίου ἡ φανέρωσις…». Δηλαδή, σήμερα είναι η αρχή της σωτηρίας μας με το να φανερωθεί σε αγγέλους και ανθρώπους το σχέδιο, που υπήρχε ανέκαθεν στον νου του Θεού, να σώσει τον άνθρωπο με την ενανθρώπηση του Υιού Του. Μπορεί οι εκκλησίες για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να μη λειτούργησαν, όμως κάθε Χριστιανός μπορεί και πρέπει να προσευχηθεί για την «καλή είδηση», που θα μας βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε.

Χρόνια πολλά Ελληνίδες, Χρόνια πολλά Έλληνες!"

 

 

Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά 

"Εν μέσω νέων προκλήσεων φέτος, η Ελλάδα μας καλείται να γιορτάσει την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης. 

Οι έκτακτες συνθήκες της πρωτοφανούς πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη δεν μας επιτρέπουν να τιμήσουμε την Ημέρα με λαμπρές εκδηλώσεις. Επιβάλλουν ωστόσο, να αναλογιστεί ο καθένας μας ξεχωριστά, ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί ώστε να κερδίσουμε τη μάχη της Ζωής, της Ελευθερίας και της επανεκκίνησης της χώρας μας, κάνοντας θυσίες για το σύνολο, για το γενικό καλό. 

Το 1821 οι Έλληνες έχυσαν το αίμα τους για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό, που σήμερα χρησιμοποιεί δόλια μέσα για να "πατήσει" και πάλι τα ελληνικά εδάφη, όπως γινόμαστε μάρτυρες των τελευταίων εβδομάδων στον Έβρο. 

Το λιγότερο που οφείλουμε, είναι η μνήμη και η τιμή στους προγόνους μας για τους αγώνες της απελευθέρωσης, και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σύγχρονους Έλληνες ήρωες, στα νοσοκομεία μας από τη μια, κατά του Κορωνοϊού, και στα σύνορα από την άλλη όπου οι άγρυπνοι φρουροί της Ελλάδας παλεύουν υπέρ των κεκτημένων της πατρίδας μας."

 

Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος

"Πάντα με γοήτευε ο πατριωτισμός της ευθύνης. Αυτός που σε βγάζει από το μικρό ασφαλές σου κέλυφος και σε ωθεί να μπεις ως το λαιμό μέσα στην ίδια την Ιστορία.

Η παράξενη Πατρίδα που μας έλαχε παράγει μπόρες και φουρτούνες συχνά πυκνά. Μια τέτοια ζούμε τώρα. Η γενιά μας είναι περήφανη που της έτυχε αυτός ο αγώνας και θα τον δώσει.

Έτσι θα τιμήσει τους ήρωες τους παλιούς και θα φτιάξει και καινούργιους.

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα, όπου κι βρίσκεται!" 

 

 

Δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας

" Η 25η Μαρτίου του 2020 δεν είναι απλά μια ημέρα μνήμης των Ελληνικών Αγώνων για ελευθερία. Δεν είναι μόνο η επέτειος της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, ούτε απλά η διπλή εορτή μας, συνάμα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι η αρχή ενός νέου αγώνα οι κανόνες του οποίου είναι άγνωστοι προς το παρόν, όπως ο άγνωστος είναι και ο αντίπαλος. Όπως είπε κι ο πρωθυπουργός της χώρας, ο εχθρός είναι αόρατος, μα όχι ανίκητος.

Έτσι ακριβώς αποδείχθηκε και πριν από 199 χρόνια, ότι ο τουρκικός ζυγός δεν ήταν ανίκητος. Κι όταν ωρίμασε η ιδέα και διαδόθηκε από άκρη σε άκρη, τότε όλοι εμείς οι Έλληνες, μαζί ενωμένοι, καταφέραμε να κερδίσουμε την ελευθερία μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε και σήμερα, με σύνεση, ψυχραιμία και υπομονή ώστε να βγούμε και πάλι νικητές από την πιο φονική πανδημία των τελευταίων δεκαετιών. 

Παράλληλα, η Εθνική Μνήμη, μας επιτάσσει να δώσουμε κουράγιο και να ευχαριστήσουμε τους συμπατριώτες μας που φυλάνε τα σύνορα και καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη κατά της καπήλευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου." 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα