Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Πύργος της Ν. Φώκαιας ετοιμάζεται για να δεχτεί επισκέπτες

Με στόχο την προστασία του Πύργου της Ν. Φώκαιας όσο και την ανάδειξή του η Εφορία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής έχει ολοκληρώσει πέρυσι το καλοκαίρι μια σειρά από εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης.

Η Εφορία θέλει να καταστήσει το Μνημείο επισκέψιμο και στους εσωτερικούς του χώρους για όλους όσους φθάνουν στην Κασσάνδρα και έτσι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες στο εξωτερικό και εσωτερικό του Πύργου. Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες εγκατάστασης σιδερένιας σκάλας για να μπορεί κανείς να ανεβαίνει στον Πύργο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr μένουν μόνο ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και το επόμενο καλοκαίρι ο Πύργος της Ν. Φώκαιας θα ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες!

Παράλληλα, στα σχέδια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής είναι να προβάλλεται κάθε Σαββατοκύριακο στους τοίχους του Πύργου το τρισδιάστατο ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του τόπου και του βυζαντινού Μνημείου μέσα στην πάροδο των αιώνων και που φέτος σταμάτησε η προβολή του λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ιστορικό πλαίσιο

Ο πέτρινος πύργος, ύψους 28 μέτρων, πιθανολογείται ότι χτίστηκε στα 1407 για την προστασία του μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, ενώ το 1821 -οπότε και πυρπολήθηκε- είχε στήσει εκεί το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική, Εμμανουήλ Παπάς. Γύρω στα 5000 π.Χ., υπήρξε στο σημείο αξιόλογος προϊστορικός οικισμός, ο οποίος διατηρήθηκε ακμαίος για περίπου 3000 χρόνια και εγκαταλείφθηκε κοντά στο 1000 π.Χ.

Σύμφωνα με πρόσταγμα του Ιωάννη Ζ΄ Παλαιολόγου που χρονολογείται στα 1407, ο αυτοκράτορας παραχώρησε στην Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους εκτάσεις και δικαιώματα χρήσης στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την επανάσταση του 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς χρησιμοποίησε τον πύργο ως στρατηγείο. Τραπεζίτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ο Εμ. Παπάς ηγήθηκε των εξεγερμένων Ελλήνων της Μακεδονίας το 1821 και αργότερα αναζήτησε καταφύγιο στο Άγιον Όρος, όπου ανακηρύχθηκε από τους μοναχούς «Αρχηγός και Προστάτης της Μακεδονίας», ενώ ότι επικηρύχθηκε έφυγε με πλοίο και την βοήθεια ενός μοναχού για την Ύδρα.

Σήμερα και μετά την παραχώρηση το 1923 της περιοχής γύρω από τον πύργο στους πρόσφυγες, από τα 4 κτίσματα του πύργου σώζονται ο Πύργος, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, το Παλιό Σχολείο -χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο το 1922 για τους πρόσφυγες και μετά την ανακαίνισή του είναι χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και τα κολληγόσπιτα, που ήταν κατοικίες των εργατών του μετοχίου.


φωτο, μακέτα: Φ.Καραγιώργος

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα