Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κ. Μάλαμα: Ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Σιδηροκαυσίων

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων στα Στάγειρα.


Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, πρόκειται για έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, από τον οποίο έχουν αναδειχτεί το οθωμανικό λουτρό, τμήμα του πύργου του Μαντέμ Αγά, ενώ διεξάγονται εργασίες στο κονάκι του Μαντέμ Αγά, εντός του Άλσους του Αριστοτέλη.


Όμως, τα Σιδηροκαύσια στο μεγαλύτερο τμήμα τους δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο ανασκαφής, ενώ υπάρχουν πολύ σημαντικά ευρήματα, η ανάδειξη των οποίων θα μπορούσε να καταστήσει τον αρχαιολογικό χώρο ακόμα πιο σημαντικό.
Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα πότε θα ξεκινήσει μία ευρεία ανασκαφή στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο και πότε θα είναι έτοιμη η πεζογέφυρα που θα ενώνει το Άλσος του Αριστοτέλη με το υπόλοιπο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Σιδηροκαυσίων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

Θέμα : Ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Σιδηροκαυσίων στα Στάγειρα Χαλκιδικής.
Στα Στάγειρα Χαλκιδικής, εκτείνεται εντός κι απέναντι από το άλσος Αριστοτέλη ο αρχαιολογικός χώρος της οθωμανικής πολιτείας των Σιδηροκαυσίων. Πρόκειται για έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, από τον οποίο έχουν αναδειχτεί το οθωμανικό λουτρό, τμήμα του πύργου  του Μαντέμ Αγά, ενώ διεξάγονται εργασίες στο κονάκι του Μαντέμ Αγά, εντός του Άλσους του Αριστοτέλη. Όμως, τα Σιδηροκαύσια στο μεγαλύτερο τμήμα τους δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο ανασκαφής, ενώ υπάρχουν πολύ σημαντικά ευρήματα, η ανάδειξη των οποίων θα μπορούσε να καταστήσει τον αρχαιολογικό χώρο ακόμα πιο σημαντικό. Η ανάδειξη του συνόλου των Σιδηροκαυσίων θα καταστήσει, επίσης, την περιοχή σημείο αναφοράς πολιτισμού σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα και θα συμβάλλει, αφενός, στην ανάδειξη μιας μοναδικής πτυχής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χαλκιδικής κι αφετέρου και στην τοπική ανάπτυξη. Τέλος, εδώ και χρόνια εκκρεμεί η υλοποίηση του έργου της πεζογέφυρας που θα ενώνει το Άλσος του Αριστοτέλη με το υπόλοιπο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Σιδηροκαυσίων.
- Επειδή ο αρχαιολογικός χώρος των Σιδηροκαυσίων παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένος.
-  Επειδή απαιτείται η πλήρης ανάδειξη του μοναδικού ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου των Σιδηροκαυσίων.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :
- Σκοπεύει να ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αρχαιολογικής ανασκαφής κι ανάδειξης των Σιδηροκαυσίων της Χαλκιδικής;
- Πότε θα είναι έτοιμη η πεζογέφυρα που θα ενώνει το Άλσος του Αριστοτέλη με το υπόλοιπο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Σιδηροκαυσίων;


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα