Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αποδίδονται 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων - Ποια βρίσκονται στη Χαλκιδική

Στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής αποδίδονται 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.


Σύμφωνα με την εισήγηση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, τα 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων, αποτελούν την πρώτη ομάδα ναυαγίων, τα οποία θα αποδοθούν στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής, με συγκεκριμένους όρους.

Τα επιλεγμένα ναυάγια από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970- τα περισσότερα από την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα.

Ο βαθμός τεκμηρίωσής τους δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ο ίδιος. Μεταξύ των 91 αυτών ναυαγίων συμπεριλαμβάνονται ναυάγια, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς εντατικής διερεύνησης από την Εφορεία και ναυάγια για τα οποία υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές και στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς φωτογραφικές σαρώσεις και κινηματογραφήσεις.

Τέλος, για κάποια ναυάγια διατίθεται ελάχιστο υλικό τεκμηρίωσης, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους ή των συνθηκών θολερότητας της θάλασσας στις περιοχές που βρίσκονται.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεκμηρίωση των ναυαγίων αυτών, προβλέπονται συγκεκριμένοι τρόποι δράσης σε συνεργασία με τους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα ενταχθούν στο τελικό κείμενο της ΚΥΑ, που θα υπογραφεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Τα ναυάγια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


1) Βρετανικό ατμόπλοιο HMT MARQUETTE.

Βυθίστηκε από τορπιλισμό γερμανικού υποβρυχίου U-35,την 23η Οκτωβρίου 1915, στον Θερμαϊκό Κόλπο. Μέγιστο βάθος 80 μέτρα.

2) Ναυάγιο ΜΥΤΙΛΗΝΗ στον όρμο Κύψας, Κασσάνδρας.

Είναι ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου μήκους 40 μέτρων, που βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων. Το «Μυτιλήνη», ένα παλιό γερμανικό motorship, ναυπηγήθηκε το 1941 και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη–Μυτιλήνη μεταφέροντας είδη πρώτης κατανάλωσης (λάδι, δημητριακά, κρασί). Το «Μυτιλήνη» βούλιαξε το 1961 αφού χτύπησε σε ύφαλο έπειτα από δυνατή καταιγίδα. Ήταν γεμάτο μπουκάλια κρασί τα οποία είναι ανέπαφα ακόμα και σήμερα.



3) Επιβατηγό ERMINE,

Βυθίστηκε την 2α Αυγούστου 1917, στον Στρυμονικό Κόλπο. Μέγιστο Βάθος 63 μέτρα.

4) Ατμοκίνητο ιστιοφόρο M/S ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Ποσείδι Χαλκιδικής

Βυθίστηκε την 24η Μαίου 1960, στις ακτές της Χαλκιδικής, κοντά στο Ποσείδι. Μέγιστο βάθος 5 μέτρα.

5) Τουρκικό ναυάγιο στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής

Βυθίστηκε τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Βάθος 5-18 μέτρα.

6) Βρετανικό ναρκαλιευτικό (μάλλον, το HMS BY GEORGE)

Βυθίστηκε στον Στρυμονικό κόλπο. Μέγιστο Βάθος 60 μέτρα.

7) Γερμανικό αποβατικό Kriegsmarine F 898

Βυθίστηκε στον Στρυμονικό κόλπο. Μέγιστο βάθος 47 μέτρα.

8) Γερμανικό αεροσκάφος Junkers 52

Κατέπεσε στον Στρυμονικό κόλπο. Μέγιστο Βάθος 60 μέτρα.

9) Γερμανικό αεροσκάφος Junkers 88 ή Dornier 17

Κατέπεσε στον Στρυμονικό κόλπο. Μέγιστο βάθος 55 μέτρα.

10) Βρετανικό (υπερωκεάνειο) SS NORSEMAN, άκρα Τούζλα

Προσάραξε και βυθίστηκε το 1916 (ανελκύστηκε μερικώς). Βάθος 10-16 μέτρα.

11) Επιταγμένο Εμπορικό Φορτηγό HELENA, Νέα Μηχανιώνα.

Σώζεται το κύτος και η υπερκατασκευή του πλοίου, σε βάθος έως τα 37μ.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα