Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Μητρόπολη Ιερισσού τίμησε τα 200 χρόνια από την Ἑλληνική Επανάσταση του ’21

Με λαμπρές εκδηλώσεις στην Ιερισσό η Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου τίμησε τα 200 χρόνια που πέρασαν από την κήρυξη της Ἑλληνικής Επανάστασης του ’21, δηλαδή της Εθνικης μας Παλιγγενεσίας και τα 200 χρόνια ἐλευθέρου βίου.

 Η Μητρόπολη Ιερισσού σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη και υπό την αιγίδα και σύμφωνη έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, γιόρτασε το γεγονός με κάθε μεγαλοπρέπεια και σεμνότητα.
Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ιερισσού.


Εκεί παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Ιερισσού, κ.κ Θεόκλητος, Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, οι δήμαρχοι Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος και Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, ο αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Λιμενάρχης Ιερισσού, Ευθύμιος Πέτρου, ο πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, Γιάννης Κοτσάνης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Χαλκιδικής.



Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε ο καθηγητής και προκοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μιχαήλ Τρίτου με θέμα: «Η προσφορά των Νεομαρτύρων στο δούλο Γένος».

Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Η Χαλκιδική πρωταγωνίστησε κατά το πρώτο έτος της Ελληνικής επαναστάσεως. Άλλωστε είχε ρίξει τον σπόρο του Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος πέρασε από τα μέρη αυτά και δικαίως τιμάται από την ευλαβή λαό της Χαλκιδικής μέχρι και σήμερα. Είχαν ποτίσει το δέντρο της ελευθερίας και οι πολυάριθμοι νεομάρτυρες της Χαλκιδικής, άνδρες και γυναίκες.
Ο Σερραίος Εμμανουήλ Παπάς άφησε τις επιχειρήσεις και το εμπόριο και προσέφερε ότι είχε για τον αγώνα. Ξεσήκωσε το Άγιο Όρος και τους μοναχούς, Έλληνες της Χαλκιδικής Χερσονήσου.
Ποιος μπορεί να λησμονήσει τις μάχες στη Ρεντίνα και στα Βασιλικά;
Τη θυσία του καπετάν Χάψα;
Τη σφαγή 400 κατοίκων της Ιερισσού το 1822;
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εθνική δράση των Ιεραρχών, του Ιερισσού, Ιγνατίου, του Αρδαμερίου, Ιγνατίου και του Μαρωνείας, Κωνσταντίου εκ Μαντεμοχωρίων Χαλκιδικής;
Ποιος μπορεί να αρνηθεί την γενναιότητα των κληρικών των μοναχών και των λαϊκών οι οποίοι έδωσαν τα πάντα για την Ελλάδα και την απελευθέρωση;

Οι αγώνες των ορθοδόξων Ελλήνων της Χαλκιδικής δε σταμάτησαν μέχρι την Φωτεινή ημέρα της ελευθερίας που ήρθε το 1912. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, η ιστορική αυτή περιοχή, η γενέτειρα του Σοφού Αριστοτέλους, έδωσε νεομάρτυρες και μετά το 1821 όπως τις παρθενομάρτυρες του Γεροπλατάνου το 1854. Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον αγώνα όλων των Ελλήνων κατά την διάρκεια της εθνεγερσίας και προβάλλει ως πρότυπα στους νέους μας την αγωνιστικότητα και το ελληνορθόδοξο φρόνημα των προγόνων μας».

Ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση από την τριακονταμελη Χορωδία Βυζαντινή Κυψέλη, με η συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, με χοράρχη τον μουσικολογιώτατο Πρωτ. π. Χρήστο Κυριακόπουλο, Γεν. Αρχ. Επίτροπο Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού. Παραδοσιακούς εθνικούς χορούς παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα της Ιερισσού.

 

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, συνεχίστηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού. Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιερισσού τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νικοδήμου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας κ.κ. Παντελεήμονος και Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου.

 

φωτο: 4Ε Εκκλησιαστικός σταθμός


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα