Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Ερντογάν: Αμφισβητεί ευθέως τη συνθήκη της Λωζάννης

Αμφισβητεί, ευθέως, πλέον τη συνθήκη της Λωζάννης ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγείροντας, μάλιστα, και θέμα επαναδιαπραγμάτευσής της…

 

Μιλώντας σε ημερίδα για τη “Νέα πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας”, που διοργάνωσε η Αστυνομική Ακαδημία στο προεδρικό μέγαρο, είπε:

 

«Με τους κανόνες που επέβαλαν οι νικητές του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου δεν προέβλεψαν την επιβίωση της Τουρκίας. Ο πραγματικός ρόλος της συνθήκης των Σεβρών ήταν να διαιρέσει τη σημερινή Τουρκία σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία αρνήθηκε αυτό το διαμελισμό και διέγραψε τα σημερινά μας σύνορα. Η συζήτηση για τη Λωζάννη από αυτό πηγάζει. Όλα τα οφέλη που αποκομίσαμε από τη Λωζάννη τα αντιμετωπίζουμε με εκτίμηση. Η Λωζάννη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο κείμενο που δεν αμφισβητείται., δεν είναι μία ιερά βίβλος. Φυσικά και τη συζητάμε. Θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε. Προσπαθούν ακόμη να μας φυλακίσουν με τη Λωζάννη. Να μας συγχωρέσουν. Έχουμε δώσει το λόγο μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε το στόχο της Τουρκία του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα ενοχλήσουμε πολλούς, γνωρίζουμε ότι θα ακουμπήσουμε τα συμφέροντα πολλών. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε την Τουρκία βήμα-βήμα πιο μπροστά».

 

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε και πάλι στο κράτος που κληρονόμησε, επικρίνοντας, εμμέσως, για άλλη μια φορά τον Ατατούρκ που έδωσε τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα.

 

«Έχουμε ένα πολιτισμό 400 χρόνων. Το πρώτο κράτος που δημιουργήθηκε ήταν το 1075 στην Ανατολία, το κράτος των Σελτσούκων. Το οθωμανικό είναι ένα ξεχωριστό κράτος που αγκάλιασε από το πεύκο στο Σογιούτ (σ.σ. χωριό Θηβάσιο της Βιθυνίας, η περιοχή που δημιουργήθηκε το πρώτο οθωμανικό κράτος από τον Οσμάν Α’, νικώντας τους Βυζαντινούς το 1299) και τις 3 ηπείρους του κόσμου. Η Τουρκία που γνωρίζουμε σήμερα είναι το τελευταίο κράτος που δημιουργήσαμε, τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Είμαστε οι διάδοχοι μιας χώρας 22 εκατ. τ.μ. Δυστυχώς μείναμε με 780 χιλιάδες χιλιόμετρα. Δόθηκαν ακόμη και μέρη που ήταν κάτω από τη μύτη μας. Και λένε ότι βγήκαμε νικητές. Πώς δηλαδή; Όταν δίνεις αυτά που έχει η χούφτα σου, πώς είσαι νικητής;»

 

Και τέλος, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή… αλά Ερντογάν, υποστήριξε ότι η Τουρκία  είναι μια χώρα με ιστορία 2.200 χρόνων!

 

«Είμαστε μία χώρα με παράδοση 2.200 χρόνων. Δεν είμαστε ούτε φυλή, ούτε μία χώρα νομάδων. Είμαστε αξιοπρεπείς, είμαστε υπερήφανοι αλλά κάποιοι απερίσκεπτοι, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι προέρχονται μέσα από την ίδια παράδοση, ιδού έκαναν την 15η Ιουλίου. Πλήρωσαν το κόστος ακριβά και συνεχίζουν να το πληρώνουν. Όσοι ακόμη σκέφτονται απερίσκεπτα, πρέπει να μετανοήσουν», είπε ο… “Σουλτάνος”.

Πηγή:ant1news.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα