Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κ Κόσμος

Επιτυχής η εκτόξευση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής των ΗΠΑ στο Διάστημα εδώ και 9 χρόνια

Η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX του Elon Musk, με την "κάψουλα" Crew Dragon, εντός της οποίας ταξιδεύουν δύο αστροναύτες, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στέφθηκε με επιτυχία.

 

Για πρώτη φορά μετά την "απόσυρση" των διαστημικών λεωφορείων τον Ιούλιο του 2011, αστροναύτες της NASA εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό έδαφος εντός αμερικανικού πυραύλου με κατεύθυνση τον ISS.

 

Σε αντίθεση με τις αμερικανικές αποστολές του παρελθόντος στο Διάστημα, την ευθύνη και σχεδιασμό των οποίων είχε  αποκλειστικά η NASA, αυτή τη φορά μια ιδιωτική εταιρεία, η SpaceX, είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής με το όνομα "Demo-2", την πρώτη επανδρωμένη της.

 

 

Η εταιρεία, με ιδρυτή τον Elon Musk, δημιούργησε τον πύραυλο Falcon 9 και την "κάψουλα" Crew Dragon, εντός της οποίας ταξιδεύουν δύο αστροναύτες.

Η αποστολή απογειώθηκε στις 3:22 μ.μ. τοπική ώρα (10.22 μ.μ. ώρα Ελλάδος) από το Διαστημικό Κέντρο "Κένεντι", στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα.

Ήδη από τις 9.37 μ.μ. ώρα Ελλάδος, οι υπεύθυνοι για την εκτόξευση τόνιζαν ότι ο καιρός επέτρεπε την πραγματοποίησή της.

 

Επρόκειτο για τη δεύτερη και.. τυχερή προσπάθεια της Space X να φτάσει στο διάστημα με επανδρωμένο σκάφος, καθώς στις 27 Μαΐου η εκτόξευση ακυρώθηκε 17 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα, λόγω κακοκαιρίας και ενώ όλος ο πλανήτης ανυπομονούσε να δει τους δύο αστροναύτες Μπένκεν και Χάρλεϊ να ξεκινούν το ταξίδι τους προς τον ISS.

 

Κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης, περίπου 10 μέλη της 45ης Weather Squadron, μέρος της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ (τμήματος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας) παρακολουθούσαν στενά τις συνθήκες για να διαπιστώσουν εάν πληρούνται τα καθορισμένα κριτήρια εκτόξευσης.

 

Οι αστροναύτες που συμμετέχουν στην αποστολή είναι οι Robert L. Behnken και Douglas G. Hurley, φίλοι και συνεργάτες από τότε που και οι δύο επιλέχθηκαν από τη NASA ως αστροναύτες το 2000.

 

Αμφότεροι έχουν προϋπηρεσία ως πιλότοι στρατιωτικών αεροσκαφών σε δοκιμαστικές πτήσεις και ο καθένας τους έχει λάβει μέρος από δύο φορές σε αποστολή διαστημικού λεωφορείου, αν και είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται σε κοινή αποστολή.

Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για χρονικό διάστημα ενός έως τεσσάρων μηνών, προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.

Την εκτόξευση παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς οι δύο πρώτοι πολίτες των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, η SpaceX ανακοίνωσε ότι το Dragon βρίσκεται στην σωστή τροχιά για να φθάσει στον ISS.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα