Τρίτη, 08 Ιουλίου 2025

Π Πολιτισμός

Με σεβασμό και συγκίνηση τιμήθηκαν οι Αλησμόνητες Πατρίδες από τον Σύλλογο «Φάρος»

Με ιδιαίτερη φόρτιση και σεβασμό τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων Μικράς Ασίας και Πόντου, στα Νέα Μουδανιά, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει με συνέπεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φάρος».

Η τελετή αποτέλεσε το κορύφωμα μιας ημέρας αφιερωμένης στις ρίζες και τη συλλογική μνήμη του προσφυγικού Ελληνισμού, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν και αναδεικνύοντας τη διαχρονική ανάγκη τιμής και σεβασμού σε όσους ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους.

Στο μνημείο, κατατέθηκαν λουλούδια από τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας Μανώλη Καρρά, την Πρόεδρο της Κοινότητας Νέων Μουδανιών Νατάσσα Μάλου, καθώς και από εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής, σε μια λιτή αλλά συγκινητική τελετή.

Από το πρωί σε ρυθμούς μνήμης και παράδοσης

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής, με την τέλεση μνημόσυνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νέων Μουδανιών «ΒΙΘΥΝΙΑ», τιμώντας τις Αλησμόνητες Πατρίδες και κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής συνείδησης.

Το απόγευμα, η πόλη γέμισε χρώματα και ήχους παράδοσης, καθώς πραγματοποιήθηκε πατινάδα με παιδικά χορευτικά τμήματα συλλόγων του Δήμου, που ξεκίνησε από την προκυμαία και κατέληξε στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων. Οι μικροί χορευτές, με παραδοσιακές φορεσιές και ενθουσιασμό, αποτέλεσαν ένα ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι της συνέχειας της παράδοσης.

Οι εκδηλώσεις του «Φάρου» συνεχίζονται δυναμικά σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουλίου, με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους:

📍 Προκυμαία Νέων Μουδανιών (στο συντριβάνι)
🕖 Ώρα 19:00 – 20:30
🎨 «Παιχνίδια με τα χρώματα»
Τα παιδιά δημιουργούν και ζωγραφίζουν ελεύθερα, σε ένα πολύχρωμο και χαρούμενο απόγευμα.

📍 Μαρίνα Νέων Μουδανιών
🕘 Ώρα 21:15
💃 Παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα ενηλίκων των πολιτιστικών συλλόγων:

  • Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών «Η ΠΛΕΥΣΗ»

  • Σύλλογος Ποντίων Χαλκιδικής «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης»

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Φλογητών

  • Αθλητικός Όμιλος Κρήνης

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Συλλάτων

Η βραδιά αναμένεται γεμάτη ρυθμό και πολιτιστική ενέργεια, με έμφαση στη λαϊκή και προσφυγική παράδοση.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα