Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ανάγκασαν την αλλαγή χώρου, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έθιμο «Μέλωμα του Χριστού» αναβίωσε και φέτος στην Αρναία Χαλκιδικής, την παραμονή των Χριστουγέννων. Το ετήσιο πολιτιστικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ξεκινώντας στις 19:00 στην αίθουσα του Δημαρχείου «Μητροπολίτης Σωκράτης» αντί της κεντρικής πλατείας, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Το κόψιμο του Χριστόχωμου έκαναν ο Μητροπολίτης Ιερισσού, κ.κ. Θεόκλητος, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, η αντιπεριφερειάρχης, Κατερίνα Ζωγράφου και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Ζυγούρης Χρήστος.
Το «Μέλωμα του Χριστού» είναι ένα έθιμο με βαθιές ρίζες στην τοπική παράδοση που γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Αρναία, προσελκύοντας κατοίκους αλλά και επισκέπτες. Κεντρικό στοιχείο της εκδήλωσης αποτελεί η παρασκευή και προσφορά του μεγάλου «Χριστόψωμου» – ενός συμβολικού ψωμιού με ιδιαίτερη σημασία για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Το Χριστόψωμο παρασκευάζεται με βασικά υλικά όπως καρύδια και μέλι, τα οποία έχουν συμβολική διάσταση: αντιπροσωπεύουν τροφές με ιδιαίτερη ενέργεια που οι πιστοί «χαρίζουν» στον Χριστό για να κάνει τα πρώτα του βήματα στη ζωή.
Το τεράστιο ψωμί φτάνει μέχρι και τα 400 κιλά, με διαστάσεις περίπου 2×2 μέτρα, και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της παράδοσης στην Ελλάδα.











