Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2026

Π Πολιτισμός

Γουρουνοχαρά στην Άφυτο με εδέσματα και χορό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025, στην Πλατεία Αφύτου, η παραδοσιακή Γουρουνοχαρά, ένα από τα πιο αυθεντικά χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας, που αναβιώνει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από τις 12:00 το μεσημέρι και συγκέντρωσε κατοίκους και επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην ελληνική λαϊκή παράδοση.

Η Γουρουνοχαρά αποτελεί παραδοσιακό έθιμο των Χριστουγέννων, κυρίως της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας. Παλαιότερα, κάθε οικογένεια έσφαζε το γουρούνι της λίγο πριν τις γιορτές, εξασφαλίζοντας τροφή για ολόκληρο τον χειμώνα. Η διαδικασία συνοδευόταν από γλέντι, μουσική και συλλογικότητα, στοιχεία που διατηρούνται μέχρι σήμερα μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις.

Παραδοσιακά εδέσματα και ζωντανή μουσική

Στη σημερινή εκδήλωση στην Άφυτο, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν παραδοσιακά εδέσματα, όπως: τσιγαρίδες, λουκάνικα, σουβλάκια και άφθονο κρασί.

Τη γιορτινή ατμόσφαιρα πλαισίωσε ζωντανή παραδοσιακή μουσική, που έδωσε τον τόνο για χορό και διασκέδαση, δημιουργώντας ένα αυθεντικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν ο Σύνδεσμος Φίλων Λαογραφίας & Παράδοσης Αφύτου και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αφύτου, συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

🎵 Την 1η Χειμερινή Χορωδιακή Συνάντηση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Κασσάνδρα» το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 5:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κασσάνδρειας. Πρόκειται μια γιορτή του χορωδιακού τραγουδιού που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο πολιτιστικό θεσμό για τον τόπο.

🎭 Την κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου "Δυόμισι φόνοι και ένα bulldog", σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ορέστη Τεάζη, ανεβαζει η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΠΑΜΕΙΑ στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Μουδανιών. Η πρεμιέρα του έργου έγινε το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και οι επόμενες παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 8, 9, 11, 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο.

 


booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα