Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2026

Π Πολιτισμός

Οι Κανταδόροι «μάγεψαν» τα σοκάκια του Πολυγύρου -VIDEO-

Μια εικόνα από τα παλιά αναβίωσε χθες βράδυ στους δρόμους του Πολυγύρου, καθώς η αγαπημένη παρέα των Κανταδόρων περιήλθε στις γειτονιές, σκορπίζοντας μελωδίες και αναμνήσεις.
 
Κρατώντας τις κιθάρες, τις φυσαρμόνικες και τα ακορντεόν τους, οι Κανταδόροι ξεκίνησαν από τον κεντρικό δρόμο και «χάθηκαν» στα γραφικά σοκάκια της πόλης. Έκαναν στάσεις στην κεντρική πλατεία, τραγούδησαν για τους ηλικιωμένους στο ΚΑΠΗ και γέμισαν με ήχους τις γειτονιές, θυμίζοντας σε όλους τη ρομαντική πλευρά της αποκριάτικης παράδοσης του Πολυγύρου.
 
 

Ποιοι είναι οι Κανταδόροι του Πολυγύρου

Η παρέα αυτή δεν είναι τυχαία. Δημιουργήθηκε το 2001 από ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική και τον τόπο τους.
Ξεκίνησαν δειλά με ένα ακορντεόν, ένα μαντολίνο και μια φυσαρμόνικα, καταφέρνοντας μέσα στα χρόνια να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του Πολυγυρινού Καρναβαλιού.
Σήμερα, οι Κανταδόροι, πλαισιωμένοι συχνά κι από άλλους μουσικούς ή μέλη Συλλόγων, συνεχίζουν να κρατούν ζωντανό το έθιμο της «καντάδας», μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Αποκριά δεν είναι μόνο θόρυβος, αλλά και πολιτισμός. 
 

εικόνες: aetoshal.blogspot.com


🏛️ Έκθεση εικαστικών έργων της Άννης Καλτσίδου με τίτλο «α...» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους στον Βυζαντινό Πύργο της Γαλάτιστας, στο πλαίσιο του διαλόγου της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με τα μνημεία. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2026. Την επιμέλεια έχουν οι αρχαιολόγοι Όλγα Ιασονίδου και Βαγγέλης Μαλαδάκης.

 

booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.