Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Εκδηλώσεις στα Αρχαία Στάγειρα και στην Αρχαία Άκανθο

Διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στα Αρχαία Στάγειρα και στην Αρχαία Άκανθο διοργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 με κεντρικό θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».


Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στις μεγάλες κοιτίδες του Παγκόσμιου Πολιτισμού τις δύο σπουδαίες πόλεις – αποικίες της Άνδρου στη ΒΑ Χαλκιδική, τα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο.

"Με τις εκδηλώσεις αυτές επετεύχθησαν οι στόχοι που σχεδιάσαμε με βάση το ταξίδι του κόσμου στο χώρο και τον χρόνο των δυο πόλεων της αρχαιότητας. Οι εκδηλώσεις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», Aρχαία Στάγειρα και Αρχαία Άκανθος, αποτελούν το εφαλτήριο για τον προγραμματισμό δράσεων που σκοπό έχουν α) την δημιουργία του Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών στην Ολυμπιάδα, με την συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη, του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ και του Συλλόγου «Αριστοτέλειος Πολιτεία» και β) τον χαρακτηρισμό της πόλης των Αρχαίων Σταγείρων ως Εθνικό Μνημείο και στην συνέχεια την ένταξή του στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτισμού της Unesco" σημείωσε ο δήμαρχος, Γιώργος Ζουμπάς.



Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν μεταξύ άλλων ξενάγηση στην αρχαία πόλη των Σταγείρων και της Αρχαίας Ακάνθου, συζήτηση φορέων και κοινού για τα Aρχαία Στάγειρα και ομιλίες.

 

«Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Άκανθο, δύο σπουδαίες πόλεις στη βορειοανατολική Χαλκιδική που αποτέλεσαν μετά από τον 8ο π.Χ. αιώνα τις δυο από τις τέσσερις αποικίες της Άνδρου στον Στρυμονικό Κόλπο. Μέσα από τις εκδηλώσεις θέλουμε να συνδέσουμε το παρελθόν με το μέλλον μέσα από την κοινωνική διάσταση της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε η προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μουσείων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, κ. Γ. Στρατούλη. Δίνει, άλλωστε, ιδιαίτερη έμφαση σε στοιχεία της λειτουργίας των πόλεων αυτών, όπως οι βιοκλιματικοί δείκτες, με τους οποίους δημιουργήθηκαν και είναι συμβατοί με τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη αλλά και η εμπορική δράση που είχαν αναπτύξει.


Τις διήμερες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από το δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Γ. Ζουμπά, η Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Κ. Ιγγλέζη, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Δ. Λιάμας, ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ κ. Σ. Αυγολούπης, ο αρχαιολόγος κ. Ι. Παπάγγελος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, εκπρόσωποι του Δήμου και Φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου. Υπεύθυνοι για τις διήμερες εκδηλώσεις ήταν η Δρ. Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και ο κ. Λευτέρης Βαλσαμής, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη και πρόεδρος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα