Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Γιόρτασαν τα Ν.Φλογητά τον Άγιο Γεώργιο -ΦΩΤΟ-

Τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου γιόρταραν οι κάτοικοι των Φλογητών. Χθες το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός και  ακολούθησε η λαμπρή περιφορά της ιερής εικόνας στους δρόμους του χωριού με τη συνοδεία δεκάδων πιστών. 

Σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος τιμάται ανελλιπώς 90 και πλέον χρόνια στα Ν.Φλογητά, από τότε που οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο συγκεκριμένο τόπο και ίδρυσαν το χωριό.

 

Την εικόνα του Αγίου Γεωργίου έφεραν οι πρώτοι Φλογηταινοί μαζί τους το 1924, αφήνοντας πίσω τους τα χώματα της Αγιοτόκου και Αγιοτόπου Καππαδοκίας. Ιερό κειμήλιο, το οποίο συνδέει γενιές και γενιές ευλαβών ανθρώπων, μνημείο πίστης και απόδοσης τιμής προς τον πολιούχο Άγιο. Ενδεικτικό της βαθιάς πίστης εκείνων των ανθρώπων προς το Θεό είναι ότι προτίμησαν να μεταφέρουν μαζί τους στο μακρύ ταξίδι τα εικονίσματα, αφήνοντας πίσω είδη πρώτης ανάγκης, που πιθανόν τους ήταν πιο απαραίτητα.

Τα παλαιότερα χρόνια η γιορτή του Αγίου Γεωργίου αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός για τους απανταχού Φλογηταινούς. Έτσι διοργανώνονταν εκδρομές- αποστολές τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι «ξενιτεμένοι» να βρεθούν στην ιδιαίτερα πατρίδα και να συνεορτάσουν τη μνήμη του προστάτη του χωριού.

φωτο Βάιος Μαυρίδης


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα