Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Π Πολιτισμός

«ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ» από την Ομάδα θ…όπως θέατρο

Η «Ομάδα θ…όπως θέατρο» στο πλαίσιο της Θεατρικής Άνοιξης 2018 παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία της Κορτέσσας Ανέγρονου.

Σάββατο 5 και Κυριακή 6 ΜαΐουΣά και Σάββατ ο 12 και Κυριακή 13 Μαΐουστο Πολιτιστικό Κέντρο Ορμύλιας.

ΩΡΑ: 21.00
ΕΙΣΟΔΟΣ: 3,00€


ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Πέτρος Τσιώρας
ΜΑΝΟΣ: Σάκης Παρθενιώτης
ΝΤΙΝΑ: Παρασκευή Κατσαγώνη
Κα ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Ραζάκου
ΠΕΡΙΚΛΗΣ: Δημήτρης Τουφεκούλας
ΦΑΝΦΑΡΑΣ: Χάρης Κολιώτσας
Κα ΦΑΡΛΑΚΟΥ: Νίκη Παπαθανασίου
ΣΤΕΛΛΑ: Άννα Παπουτσή
ΙΟΥΛΙΑ: Ειρήνη Διαμαντή
ΤΑΣΙΑ: Φαίδρα Παπουτσή
ΘΟΔΩΡΑ: Άννα Τζάμου
ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Δημήτρης Κυρομίτης
ΛΙΑ: Σωτηρία Παυλούδη
ΚΥΡΙΑ: Άννα Μπακρατσά


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Δημήτρης Τουφεκούλας
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Αλίκη  Αναγνωστούδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δημήτρης Καρπέτης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΣΑΣ: Δημήτρης Κυρομίτης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΑΦΟΙ ΤΣΙΚΟΥΡΗ
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Βασίλης Τσαμακδάς
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κορτέσσα Ανέγρονου


Ευχαριστούμε:
-τους υπευθύνους της Δ.Ε. Ορμύλιας και του Δήμου Πολυγύρου για τη συνεχή τους στήριξη.
- Το Άμμος beach bar (Ψακούδια Χαλκιδικής)Λίγα λόγια για το έργο.

Γράφει ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς στον πρόλογο της πρώτης παράστασης του έργου:
«Δεν είναι απ’ τις πιο απίθανες η ιστορία που αποτελεί το θέμα της κωμωδίας κι ας τη σημειώνω στο πρόγραμμα σαν μια ιστορία να τρελαίνεσαι. Γιατί η καθημερινή ζωή κι η πείρα μας παρουσιάζει πολλές τέτοιες ιστορίες για να τρελαίνεσαι.
    Τσούζουν τα θέματα των ιδεολογικών φανατισμών κι είναι δεμένα με τόσες τραγωδίες ώστε οι κωμωδιογράφοι τα αποφεύγουν γιατί όπου και να τα πιάσεις αγγίζουν πληγές.
    Όμως αυτά απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, μας συγκλονίζουν, μας αναστατώνουν κι έχουν, μοιραία, και τις ιλαροτραγικές πλευρές τους. […]
    Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι να χαρακτηριστεί η κωμωδία τούτη πολιτική, γραμμένη με ορισμένο στόχο για να εξυπηρετήσει ας πούμε, ή να επικρίνει κάποια ιδεολογία. Δεν έχει κανένα τέτοιο σκοπό η κωμωδία. Ο συγγραφέας θέλησε να πάει πέρα απ’ τις ιδεολογίες, να ψάξει πίσω από αυτές, τους ίδιους τους ανθρώπους, να γράψει μια κωμωδία της ζωής, ανθρώπινη, με όλο το δραματικό υπόστρωμά της.»

     Η καυστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη», αρκετά τολμηρή για την ιδεολογία και τον πολιτικό φανατισμό της εποχής της, ανεβάστηκε για πρώτη φορά από τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου στο Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ το 1965 με μεγάλη επιτυχία για δύο σεζόν και στη Θεσσαλονίκη.
      Επόμενος σταθμός του έργου είναι η θαυμάσια μεταφορά του στον κινηματογράφο από την Φίνος Φίλμ σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κωνσταντίνου.
     Στη διάρκεια της δικτατορίας η  παραγωγή δεν επετράπη να προβληθεί, παρά μόνο με σημαντικές περικοπές των πιο καυστικών σκηνών του έργου.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ
    Ο Δημήτρης Ψαθάς (1907-1979) γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου και ήρθε στην Αθήνα το 1923, όπου τελείωσε τις σπουδές του και αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, στην ευθυμογραφία και το θέατρο. Το 1937 κυκλοφόρησε το πρώτο χιουμοριστικό βιβλίο του «Η Θέμις έχει κέφια» και ευθύς τον επόμενο χρόνο «Η Θέμις έχει νεύρα».  Το έργο που τον έκανε πανελλήνια γνωστό ήταν η περιλάλητη «Μανταμ Σουσού». Ακολούθησαν πολλά θεατρικά έργα όπως τα «Ζητείται ψεύτης», «Φον Δημητράκης», «Το Στραβόξυλο» κ.α. πολλά από τα οποία έγιναν και τεράστιες κινηματογραφικές επιτυχίες.
   Άσκησε ενεργή δημοσιογραφία για 40 χρόνια, τα δικαστικά χρονογραφήματα του άφησαν εποχή και παράλληλα έγραψε βιβλία για την Ιταλογερμανική κατοχή καθώς και για τους διωγμούς και την αντίσταση του Ελληνισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του, στο ιστορικό χρονικό «Γη του Πόντου».

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα