Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026

Π Πολιτισμός

Βυζαντινές πήλινες γάστρες από την Αρναία -VIDEO-

Το 2003 στην ανασκαφή του Προφήτη Ηλία Αρναίας, που έφερε στο φως ένα βυζαντινό καστράκι του 11ου-14ου αι., ο κινηματογραφικός φακός κατέγραψε, από εύνοια της τύχης, την αποκάλυψη ενός ασυνήθιστου ευρήματος από πηλό.

 Δείτε μαζί μας πώς εμφανίζεται ζωντανά, λεπτό το λεπτό μια πήλινη γάστρα, που έπλασε μια άγνωστη νοικοκυρά για να ψήσει το φαΐ της κι είχε το κέφι να χαράξει ένα σχέδιο με το δάχτυλο πάνω στον υγρό πηλό. Ένα γκράφιτι μ' ένα πρόσωπο Αγίου ( ή αγαπημένου προσώπου φτάνει σε μας σαν  ένα κλείσιμο ματιού, από το τέλος της βυζαντινής εποχής.

Σκηνοθεσία, λήψη εικόνας: EΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Διεύθυνση ανασκαφής Προφήτη Ηλία Αρναίας 2003: ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΣ, Δρ. Αρχαιολόγος

Παραγωγή: EΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, 2004, 2018.

🏛️ Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μάμα την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 10:00 το πρωί και στις 17:00 το απόγευμα στην αίθουσα του Ε.ΠΟ.Κ.Α.Μ., διοργανώνει το 16ο Φεστιβάλ Παιδικών & Εφηβικών Χορευτικών Ομάδων.
Παιδικές και εφηβικές χορευτικές ομάδες θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς, μεταφέροντάς στο κοινό το κέφι και την ομορφιά της ελληνικής παράδοσης.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Προποντίδας και της Ε.ΠΟ.Κ.Α.Μ. Α.Ε.

 


booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα