Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Αναβίωσε και φέτος το ¨Μέλωμα του Χριστού¨ στην Αρναία -ΦΩΤΟ-

Αναβίωσε και φέτος από την Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, παρουσία πλήθους Αρναιωτών και επισκεπτών, την παραμονή των Χριστουγέννων το έθιμο του Μελώματος του Χριστού και του κοψίματος του γιγαντιαίου Χριστόψωμου διαστάσεων 2Χ2 μέτρων και βάρους 400 κιλών, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας της Αρναίας.

 

Πλήθος κατοίκων και επισκεπτών συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία για να παρακολουθήσουν το δρώμενο, που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες, και να γευθούν το Χριστόψωμο που παρασκεύασαν από νωρίς με μεράκι οι αδελφοί Λαλιώτη (Σπιτική Νοστιμιά), τα καρύδια, το τοπικό μέλι και την Μουντοβίνα (από τον σύλλογο μελισσοτρόφων Αρναίας), καθώς και το κόκκινο ζεστό κρασί από το οινοποιείο της Κλαούντιας Παπαγιάννη. Προσφέρθηκαν επίσης χυμοί και αναψυκτικά, προσφορά επαγγελματιών της Αρναίας.

Φέτος άλλαξε η συνταγή και το Χριστόψωμο παρασκευάστηκε κατά τέσσερα τέταρτα με γέμιση σταφίδες, ηλιόσπορο, μαύρο σουσάμι με λιναρόσπορο και βρώμη με πολύσπορο.

 

Το γιγαντιαίο Χριστόψωμο ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος παρουσία των Αντιδημάρχων Αριστοτέλη Αργύρη Τσακνή και Γιώργου Κωτάκη, του τέως Υπουργού και τέως Δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας Γιώργου Διαμαντούδη, των Περιφερειακών Συμβούλων Χαλκιδικής Στέλιου Βαλιάνου και Κατερίνας Ζωγράφου, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων και λοιπών αρχών της περιοχής. Σύσσωμο και το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρναίας, τα μέλη του οποίου οργάνωσαν άψογα την όλη εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε από τα μέλη της Φιλαρμονικής Αρναίας, ο επί δεκαετίες Μαέστρος της, Βασίλης Κοκκαλιάρης, για την μεγάλη του προσφορά.

Λίγα λόγια για το Έθιμο

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, είθισται όλες οι οικογένειες να συγκεντρώνονται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πιστοί στα ήθη και τα έθιμα, για την κοπή του Χριστόψωμου. Το πολύ παλιό αυτό έθιμο εδώ και αρκετά χρόνια η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, το μετέφερε στη κεντρική πλατεία μας, για να διευρύνει την οικογένεια. Για να απολαμβάνουν όμως όλοι το παραπάνω έθιμο τη συγκεκριμένη βραδιά, προηγείται μια διαδικασία που μοιάζει με ιεροτελεστία και ξεκινάει από το πρωί της ημέρας αυτής.

 

Γιορτινή είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εργαστήριο, όση ώρα χρειάζεται για το φούσκωμα της ζύμης, το φούρνισμα, το ψήσιμο. Αργά το απόγευμα, το Χριστόψωμο και τα καρύδια με το μέλι μεταφέρονται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας. Εκεί πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά, αψηφώντας το κρύο, την τέλεση του εθίμου. 

Η μικτή χορωδία της Αρναίας ξεπροβάλει από τα παραδοσιακά καλντερίμια μας, ψάλλοντας τα κάλαντα ενώ κρατούν όλοι στα χέρια τους αναμμένα φαναράκια. Κατηφορίζουν προς το κέντρο της πλατείας όπου διενεργείτε το έθιμο. Από την άλλη πλευρά ακούγετε η μπάντα μας με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες. 

 

Στη συνέχεια αφού ευλογηθεί μοιράζεται το Χριστόψωμο και το μέλι με τα καρύδια στον κόσμο. Αλήθεια, πόσο μαγευτικό γίνεται αυτό το έθιμό μας όταν όλοι γινόμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας που ετοιμάζεται να δεχθεί το θαύμα της Γέννησης του Χριστού!!!

Πόσο υπεύθυνοι αισθανόμαστε για το χρέος που έχουμε απέναντι στις νεότερες γενιές να τους κληροδοτήσουμε σωστά τις παραδόσεις που με τόση αγάπη μας άφησαν οι πρόγονοί μας!!!

του Στέλιου Ρήγα


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα