Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Σπάνιες φωτογραφίες από την ανασκαφή της Αρχαίας Ολύνθου -VIDEO-

Μια σειρά από σπάνιες φωτογραφίες του 1931, κατά την περίοδο των ανασκαφών της αρχαίας Ολύνθου, φυλάσσονται στο University of Evansville. 

 

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου, Βασίλης Μισαϊλίδης ασχολήθηκε σε ένα project με την ιστορία του χωριού. Στην αναζήτηση πηγών ανακάλυψε ένα θησαυρό στο University of Evansville, Department of Archaeology.

Πρόκειται για φωτογραφίες του 1931 της  Mary Ross Ellingson από την ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου της Ολύνθου από αρχαιολογική αποστολή Αμερικάνων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή David M. Robinson.

Η φωτογραφίες της Ellingson και η λογοκλοπή των διατριβών της από τον Robinson

Η Mary Ross Ellingson ήταν κλασική αρχαιολόγος και εργάστηκε στις ανασκαφές στην Όλυνθο αφού μέντοράς της ήταν ο David M. Robinson. Η Ellingson φωτογράφησε το έργο σε εξέλιξη και δημιούργησε άλμπουμ αυτών των φωτογραφιών. Οι εικόνες της δείχνουν τις αρχαιολογικές τεχνικές που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή, καθώς και την καθημερινή ζωή στο χωριό του Μυριοφύτου όπου ζούσε η αποστολή των Αμερικάνων. 

 

Η Ellingson έκανε μια σπουδαία διατριβή και ανέλυσε τόσο τα ίδια τα ειδώλια όσο και τα μέρη που βρέθηκαν. Η διδακτορική της διατριβή επεκτάθηκε στην ανάλυση ενός ευρύτερου δείγματος ειδωλίων από άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ωστόσο τη δική της έρευνα δημοσίευσε με το όνομά του ο καθηγητής Robinson σε 14 τόμους! Η λογοκλοπή της δουλειάς της από τον Robinson ήρθε στο φως μόνο το 2014. Η Ellingson δεν είπε ποτέ σε κανέναν για την ενσωμάτωση των δύο διατριβών της στις σειρές «Excavations at Olynthus» και η αλήθεια του θέματος αποκαλύφθηκε σε ένα βιβλίο του 2014 του μελετητή της αρχαιολογίας Alan Kaiser.

 

Πάντως, όταν η Ellingson απεβίωσε το 1994, η κόρη της δώρισε το λεύκωμα μαζί με μια συλλογή από επιστολές της Mary Ross Ellingson που έγραψε στην οικογένειά της κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, καθώς και μερικά αποκόμματα εφημερίδων για τις περιπέτειες στην Ελλάδα, στο University of Evansville, όπου υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού. Το λεύκωμα βρίσκεται τώρα στο Τμήμα Αρχαιολογίας.

Η συλλογή του David M. Robinson από την αρχαία Όλυνθο

Ο καθηγητής Robinson μετά τις ανασκαφές στην αρχαία Όλυνθο είχε μια σπουδαία συλλογή με επιγραφές, αρχιτεκτονικά θραύσματα, μικρά έργα τέχνης και άλλα.  Σε αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς του, η ελληνική κυβέρνηση χάρισε στον Dr. Robinson μια αντιπροσωπευτική συλλογή αντικειμένων από αυτήν την ανασκαφή.

Μεγάλο μέρος αυτού του υλικού μεταφέρθηκε στο Univerity of Mississippi ως προσωπική συλλογή του καθηγητή. 

Όπως διαβάζει κανείς στη σελίδα του Πανεπιστημίου "...υπάρχει, για παράδειγμα, μια μεγάλη και ποικίλη ομάδα αντικειμένων, που περιέχουν από θραύσματα τοίχου έως παιδικά παιχνίδια, από την ελληνική πόλη Όλυνθος, η οποία ανασκάφηκε από τον Δρ Robinson μεταξύ 1928 και 1938". 

 

Του Θοδωρή Δούκα
halkidikinews.gr

  

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα