Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Την Επανάσταση της Χαλκιδικής τιμά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών

Με πρωτοβουλία του Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μουδανιών Σίμου Μαυρογιάννη και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αποφασίστηκε η τοποθέτηση στον ιστό του σχολείου της Σημαίας της Επανάστασης της Χαλκιδικής τιμώντας κατ’ αυτόν τρόπο τους ήρωες προγόνους μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.


Η Επανάσταση της Χαλκιδικής ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1821 και έληξε με τον “Χαλασμό της Κασσάνδρας” στις 14 Νοεμβρίου του 1821 . Αν και ιδιαίτερα σημαντική, γιατί  ενίσχυσε το φρόνημα των Ελλήνων κι έδωσε χρόνο για την εδραίωση του αγώνα στην Πελοπόννησο, καθώς δυσκόλεψε τον εχθρό, δυστυχώς δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που της αξίζει.


Η σημαία  των Επαναστατών της Χαλκιδικής του 1821 (επηρεασμένη από την αντίστοιχη των Επαναστατών Υδραίων) είναι κυανή με ταινία ερυθρά, η οποία συμβολίζει τον ποταμό αίματος για τον αγώνα. Στο μέσον φέρει σταυρό, που δηλώνει την πίστη στον δίκαιο του αγώνα, ενώ η ανεστραμμένη ημισέληνος δηλώνει τη μελλοντική πτώση της οθωμανικής εξουσίας. Εκατέρωθεν του σταυρού υπάρχουν η λόγχη και η άγκυρα που συμβολίζουν τη σταθερότητα του αγώνα.  Ο περιελισσόμενος όφις συμβολίζει την ιερότητα του σκοπού και η γλαύξ τη φρόνηση με την οποία πρέπει να διεξαχθεί ο αγώνας.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα