Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έφυγε ο θεμελιωτής της υψηλής κουζίνας της Χαλκιδικής, Νίκος Κατσάνης

Έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών, ο Νίκος Κατσάνης, ο σεφ που δημιούργησε στην πραγματικότητα πρώτος έναν ισχυρό γαστριμαργικό πόλο στην Χαλκιδική.

Κηδεύτηκε σήμερα στην Άφυτο, παρουσία μελών της οικογένειας του, φίλων, αλλά και κατοίκων του χωριού. Ο δημιουργός της Σουσουράδας και του Σγουρού Σκατζόχειρου, θεμελιωτής μιας εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας στην κουζίνα της Κασσάνδρας, στην Άθυτο.

 

Γεννημένος στην Αυστραλία από μετανάστες γονείς, σπούδασε στην Αίγυπτο, στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του Καΐρου, και Οικονομικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο (AUC), ενώ τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, ζούσε στην Άφυτο της Χαλκιδικής,  έχοντας ανοίξει το θρυλικό εστιατόριο «Η Σουσουράδα και ο Σγουρός Σκαντζόχοιρος».

 

Είχε διεθνείς συμμετοχές σε εκθέσεις, δημοσιεύσεις σχεδόν σε όλα τα έντυπα της γαστρονομίας, ήταν σεφ του «Μακεδονικού Χαλβά» και φημιζόταν για τα εξαιρετικά του πιάτα που βασίζονταν σε τοπικά προϊόντα, «διαφημίζοντας» τη δημιουργική απλότητα της ελληνικής, αλλά και της αγιορείτικης κουζίνας την οποία θαύμαζε εξίσου.

Επίσης λάτρης του καλού κρασιού, διέθετε στο εστιατόριο του δεκάδες ποιοτικές ετικέτες. Από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του ο γευστιγνώστης Επίκουρος είχε γράψει για κείνον: Τέτοια παρόμοια «δημιουργικότητα» δείχνει εξίσου ένα άλλο θρυλικό εστιατόριο, το «Σουσουράδα κι ο σγουρός σκαντζόχοιρος» του Νίκου Κατσάνη στην Άφυτο της Χαλκιδικής. Ναι μεν ο Κατσάνης προτιμά να προβάλλει την αυθεντικότητα των τοπικών συνταγών αυτούσια, αλλά οι γεύσεις των πιάτων που σερβίρει στο εστιατόριό του είναι τόσο ξένες από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην αποξενωμένη αστική μας κουζίνα που ακόμη και το απλό σπετζοφάι του φαίνεται δημιουργικό, πόσο μάλλον η κολομπαρόπιτα (σφογγάτο με κολοκυθάκια) ή το στάρι με σουπιά.

 

Πηγή: parallaximag.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα