Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Τουρισμός: Ο μοναδικός κλάδος που έφερε επιπλέον 19.000 θέσεις εργασίας την 8ετία της κρίσης

Κατά την οκταετία 2008- 2016 ο τουριστικός κλάδος ήταν ο μόνος παραγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας στον οποίο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 5,9%, που αντιστοιχεί σε 19 χιλ. εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την απασχόληση προκύπτει ότι από το 2008 μέχρι το 2016, επλήγησαν σημαντικά σχεδόν όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας και συνολικά, την περίοδο αυτή χάθηκαν περίπου 934 χιλ. θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (μείωση της απασχόλησης κατά 20,3%).

 

Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων  που αποτελεί όργανο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα πεδίου του ΙΤΕΠ στα ελληνικά ξενοδοχεία, το Μάιο του 2016 απασχολούνταν 97.988 εργαζόμενοι και τον Αύγουστο 144.390 εργαζόμενοι. Σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2015, η απασχόληση το μήνα Μάιο του 2016 κατέγραψε αύξηση 3,8% και τον Αύγουστο του 2015 περίπου 3,9%. «Τα ποσοστά μεταβολής της απασχόλησης δείχνουν ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος λειτουργεί ως ανάχωμα στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΤΕΠ. Η αύξηση στην απασχόληση ήρθε πέρυσι παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του τουρισμού.

 

Συγχρόνως  το ποσοστό των απασχολούμενων γυναικών στα ξενοδοχεία προσεγγίζει το 57% στο σύνολο του εργαζομένων, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης.

 

Σημειωτέον ότι διεθνώς, ο τουριστικός τομέας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες παγκοσμίως: Στον τομέα αυτόν απασχολούνται άμεσα πάνω από 100 εκατ. άτομα και υποστηρίζει μία θέση εργασίας ανά 11. Κατά την επόμενη δεκαετία αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 74,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, τα 23,2 εκατ. των οποίων θα είναι η άμεση απασχόληση στον τουριστικό τομέα.

newmoney.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα