Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Ελλάδα της κρίσης: Ρεύμα σε τιμές... Σουηδίας και μισθοί Βουλγαρίας!

Στην Ελλάδα της κρίσης η «διόρθωση» προς τα κάτω αφορούσε μόνο τους μισθούς που κατρακύλησαν σε επίπεδα Βουλγαρίας. Για άλλα αγαθά και υπηρεσίες οι τιμές έμειναν σταθερές σε επίπεδα... Σουηδίας. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

 

Oπως αναφέρει η «Καθημερινή», στην Ελλάδα η κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει όσο στη Σουηδία και στην Αυστρία ενώ όπως προκύπτει Γαλλία, Τσεχία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και αρκετοί άλλοι επιβαρύνονται πολύ λιγότερο για την ηλεκτρική ενέργεια και ενώ η αγορά εργασίας προσφέρει μισθούς ευρωπαϊκούς.  

 

Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,5% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά της Κύπρου (22%), που αποτελεί όμως ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα (χωρίς διασυνδέσεις).

 

Ιδια εικόνα και για το φυσικό αέριο. Οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά παρά το γεγονός ότι η τιμή επιβαρύνεται με τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας στην Ευρώπη. Ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,3%, στην Ελλάδα μειώθηκαν μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Το ίδιο διάστημα, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από μεγάλες μειώσεις. Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι τιμές υποχώρησαν κατά 21,4%, στην Κροατία κατά 17,5%, στη Σερβία κατά 14,2% και στη Βουλγαρία κατά 10,3%.

 

Ετσι, τα ελληνικά νοικοκυριά καταλήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 να πληρώνουν την ένατη υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 11η για φυσικό αέριο.

 

Το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στον λογαριασμό ρεύματος διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 41%.

 

Η Eurostat για να κάνει πιο συγκρίσιμες τις τιμές μεταξύ των κρατών-μελών παίρνει ως βάση την ετήσια κατανάλωση μιας λάμπας 10 Watt, η οποία καίει ρεύμα 3 ώρες ημερησίως. Οι Ελληνες με βάση αυτή τη σύγκριση πληρώνουν 1,94 ευρώ την κιλοβατώρα, όσο ακριβώς και οι Σουηδοί και ελάχιστα πιο κάτω από τους Αυστριακούς (1,95 ευρώ). Το ακριβότερο ρεύμα το πληρώνουν οι Δανοί και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί. Βούλγαροι, Λιθουανοί, Ούγγροι, Κροάτες, Ρουμάνοι και Εσθονοί πληρώνουν το φθηνότερο ρεύμα στην Ε.Ε.

 

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 στην Ελλάδα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 19,4 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 17,2 το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 12,8% που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Κύπρο.

Πηγή: Καθημερινή


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα