Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιο Όρος -ΦΩΤΟ-

Την Αθωνική πολιτεία και συγκεκριμένα την ιερά μονή Ξενοφώντος, επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με αφορμή τα 200 χρόνια από το χτίσιμο του νέου Καθολικού της καθώς και για να τελέσει τα εγκαίνια του νέου Συνοδικού.

 

Στην Ουρανουπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. "Είχα την ευκαιρία να συνοδεύσω τον Παναγιώτατο στη μετάβαση του στη Μονή Ξενοφώντος και να συνομιλήσω για αρκετή ώρα μαζί του, ιδιαίτερα για τον ρόλο και την προοπτική του τόπου μας, που πηγάζει από το ευλογημένο προνόμιο του Δήμου Αριστοτέλη να αποτελεί το κατώφλι αυτής της Κιβωτού πολιτισμού, πνευματικότητας και Ορθόδοξης Πίστης. Εν μέσω προκλήσεων που περιτριγυρίζουν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, την ώρα που η πατρίδα δίνει τον καλό αγώνα για να ορθοποδήσει, η επίσκεψη του Οικονουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ακτινοβολεί την δύναμη και τη λάμψη του φάρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε όλη την Ελλάδα, από τη οικουμενική Κιβωτό της Ορθοδοξίας , το Άγιον Όρος" σχολίασε ο κ. Βαλιάνος. 

Ο Καθηγούμενος της μονής Ξενοφώντος, γέροντας Αλεξιος, στην προσλαλιά του κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, τόνισε τη σημασία της παρουσίας του στο Άγιον Όρος, υπενθυμίζοντας την επίσκεψή του για τους εορτασμούς της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους.

 

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην αντιφώνησή του, υπογράμμισε τους άρρηκτους δεσμούς του Αγίου Όρους με την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι όλοι οι Αγιορείτες είναι ευπρόσδεκτοι στο Φανάρι.

Στην Πατριαρχική Λειτουργία της Κυριακής

Η υποκρισία, ο σύγχρονος φαρισαϊσμός, αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή του εκκλησιαστικού βιώματος, της θεωρίας και της πράξεως, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. 

Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Δράμας Παύλος, Λαοδικείας Θεοδώρητος, Σιδηροκάστρου Μακάριος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος. Επίσης, συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος και οι Καθηγούμενοι των Αγιορείτικων Μονών: Βατοπαιδίου Εφραίμ, Ιβήρων Ναθαναήλ, Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος, Παντοκράτορος Γαβριήλ, Διονυσίου Πέτρος, Σταυρονικήτα Τύχων και Χιλανδαρίου Μεθόδιος. 

 

 

Ο κ. Βαρθολομαίος με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την κτίση του νέου Καθολικού της μονής χαρακτήρισε τον ναό «εργοστάσιο αγιότητας» και «γεννήτρια μετανοίας και επιστροφής».

«Ζωή δίχως τον προορισμό τής κατά χάρην αγιότητος είναι οδυνηρή, είναι σκληρή, είναι ανυπόφορος» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και προσέθεσε: «Οι άγιοι δεν εγεννήθησαν υπό ειδικάς συνθήκας, αλλά εντός κοινωνιών, ομοίων με τη σημερινή. Και για τούτο είναι ίδια και κοινή η ευθύνη ημών προς κατά χάρην και μετοχήν αγιασμόν και την εν Κυρίω Θεώσιν».

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε τη στάση του ηγουμένου Αλεξίου της αδελφότητος της μονής Ξενοφώντος και αναφερόμενος στην πνευματική ζωή των πιστών, προσέθεσε: «Ο πνευματικός αγών έχει πολύ σιωπή και πολύ πάλη, εντός αυτής της εκουσείου σιωπής».

 

O κ. Βαρθολομαίος φύτεψε συμβολικά μία ελιά στον περίβολο του νέου Καθολικού και του νέου συνοδικού.

Στους εορτασμούς την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαμαντάρης, ενώ παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές Άγγελος Συρίγος, Τάσος Χατζηβασιλείου και Λευτέρης Αβραμάκης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Κωστής Αλεξανδρής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, μητροπολίτες, ιερείς, μοναχοί, διπλωμάτες ξένων χωρών, επισκέπτες, προσωπικότητες από το χώρο του επιχειρείν, του αθλητισμού, κ.ά.

 

Υποδοχή στις Καρυές

Θερμή υποδοχή εεπιφύλαξαν οι Αγιορείτες την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους στις Καρυές, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, παρουσία των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. 

Ακολούθως στο Πρωτάτο τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία και στη συνέχεια έγινε η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη στην Ιερά Κοινότητα. 

 

φωτογραφίες: Φως Φαναρίου, Αριστείδης Βικέτος


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα