Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Στήριξη επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας μέσα από το «Διέξοδος»

Συνολικά 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και μισθοδοτούν 24.500 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

1.633 επιχειρήσεις της Χαλκιδικής θα μοιραστούν το ποσό των 43.777.833,05€


Αυτό ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του προγράμματος «Διέξοδος», ύψους 200 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.


«Από τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων προς τις επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν θετικά για να λάβουν την πολύτιμη ενίσχυση, που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να αποκτήσουν τη ρευστότητα για να κρατηθούν όρθιες, αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας 24.500 συμπολιτών μας. Οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις θα υποβάλλονται το επόμενο τρίμηνο, όποτε εκείνες επιθυμούν, και σταδιακά θα εκταμιεύονται τα χρήματα που δικαιούται κάθε ωφελούμενος, χρήματα που δεν θα επιστρέψουν, διότι δεν πρόκειται για δάνειο, αλλά για επιδότηση. Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ που πρώτη στη χώρα υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν τεράστιο. Υπήρξε μαζικότατη συμμετοχή από 20.000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον αρχικό προϋπολογισμό των 150 εκ. ευρώ κατά 50 εκ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι, το ζεστό χρήμα που θα πέσει στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες είναι 200 εκ. ευρώ», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.


Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ήταν άψογη, τηρήθηκαν απόλυτα οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα και η αξιολόγηση των επιχειρήσεων έγινε με απολύτως διαφανή τρόπο και αντικειμενικά κριτήρια: «Όπως είχαμε δεσμευτεί από τον Σεπτέμβριο που ανακοινώσαμε το πρόγραμμα, στο τέλος της χρονιάς ανακοινώνουμε και τα αποτελέσματα, ενώ άμεσα αρχίζει και η εκταμίευση των χρημάτων για τους δικαιούχους. Έχουμε 6.683 εγκρίσεις χρηματοδότησης, με βάση χρηματοδότησης τα 27,51 μόρια».

 

Αναλυτικά η λίστα των δικαιούχων εδώ

Ο Πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης – Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ) Θωμάς Αλγιανάκογλου δήλωσε: «Με αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας να μείνουν ενεργές για το 2021, ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να σταθούν στα πόδια τους. Από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι χορηγήσεις των ενισχύσεων».


Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας τόνισε: «Υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν είναι να δαπανήσουν μέσα στο 2021 όλο το ποσό του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης σε λειτουργικές δαπάνες. Για να καλυφθούν και οι 20.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση θα έπρεπε να έχουμε κεφάλαιο περίπου 600 εκ. ευρώ. Κάθε δικαιούχος θα λάβει από 5.000 έως 50.000 ευρώ αναλόγως των εξόδων που είχε το 2019. Δικαιούται κάλυψη του 50% των εξόδων».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα