Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Ελλάδα

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Omicron

Σαρωτικό εξακολουθεί να είναι το πέρασμα του κορωνοιού στη χώρα, που ήδη μετρά 17.779 νεκρούς, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στις ελληνικές Αρχές λόγω της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα της Αφρικής και πλέον έχει την ονομασία Omicron.


Το πρώτο βήμα στο οποίο προχωρούν οι ελληνικές Αρχές είναι ο άμεσος επανέλεγχος όλων των θετικών δειγμάτων PCR που εντοπίστηκαν το τελευταίο 15νθήμερο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους βρίσκεται κάποιο της συγκεκριμένης μετάλλαξης (Omicron), που πλέον αναγνωρίζεται και είχε περάσει «κάτω από τα ραντάρ» του ελέγχου για μεταλλάξεις. Στην περίπτωση που κάποιο ταυτοποιηθεί ως κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.
Εππλέον, από το Σάββατο 27/11 ξεκίνησε η εφαρμογή πολύ αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής, στα πρότυπα των άλλων χωρών που έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από εκεί. Δεδομένου όμως ότι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη (στο Βέλγιο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα), θεωρείται αμφίβολο εάν τα νέα μέτρα θα λύσουν το πρόβλημα.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τεράστια με δεκάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση, τους διασωληνωμένους να υπερβαίνουν πλέον τους 600, ενώ δεν ελείπουν και οι φωνές για άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων , όπως το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες, μάσκες παντού και για τους ανεμβολάιτους lockdown παντού.

Σε ισχύ από σήμερα (27/11) τα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική

Έπειτα και κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:

  • είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
  • απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
  • καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
  • μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

Ξεπέρασαν την κορύφωση του δεύτερου κύματος οι διασωληνωμένοι

Μια αρνητική επίδοση πετυχαίνει ο σκληρός δείκτης των διασωληνωμένων ασθενών, που έφτασαν στις 26/11 τους 630 ξεπέρασαν το υψηλότερο τριψήφιο που είχε καταγραφεί για τον δείκτη κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα, τους 622 στις 3 Δεκεμβρίου 2020.
Οι διασωληνωμένοι καταγράφηκαν ξανά 630 στις 17 Μαρτίου 2021, σε μια ανοδική πορεία που οδήγησε στο ρεκόρ των 847 (20 Απριλίου 2021), οπότε χρειάστηκαν δύο μήνες μέχρι να μειωθούν στους 623, στις 20 Μαΐου.
Το 80,32% (508) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, εικόνα αντίστοιχη για τις νοσηλείες σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας για περιστατικά COVID-19, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους ασθενείς στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας (77% σε απλές, 92% σε ΜΕΘ), της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης (77% σε απλές, 86,6% σε ΜΕΘ) αλλά και της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου (63,78% σε απλές, 71,79% σε ΜΕΘ), η οποία αναφέρει επιπρόσθετα ότι 9 από τους 13 ασθενείς που κατέληξαν σήμερα ήταν ανεμβολίαστοι.
Ο συνδυασμός ψυχρότερου καιρού, που ευνοεί τη μετάδοση του ιού, και χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, εξηγεί τους 1.858 θανάτους του Νοεμβρίου, μετά τους 86 σημερινούς.
Ωστόσο, είναι ενθαρρυντική η αύξηση που σημειώνεται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 90.000 στις 25 Νοεμβρίου.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα