Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού η έκθεση: 'Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική'

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή το απόγευμα από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η περιοδική έκθεση: "Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική" στο παλαιό κτήριο μετοχιακού συγκροτήματος των Νέων Φλογητών.

Η κ. Μενώνη ξεναγήθηκε και δήλωσε εντυπωσιασμένη από την έκθεση, η οποία όπως είπε, προσφέρει στον επισκέπτη μία μοναδική εμπειρία δίνοντάς του την δυνατότητα να βρεθεί “εικονικά” στο επίκεντρο των γεγονότων της επανάστασης της Χαλκιδικής.

Στον χαιρετισμό της, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Στο Παλαιό Κτήριο του μετοχιακού συγκροτήματος φιλοξενείται και ανοίγει σήμερα επίσημα τις πύλες της για το κοινό μία νέα, ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, που οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και στη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Ενός αγώνα, που για σημαντικές περιοχές του Ελληνισμού, όπως η Μακεδονία, υπήρξε εξαιρετικά επίπονος και μακροχρόνιος, καθώς η πολυπόθητη ένταξη στον ελεύθερο εθνικό κορμό δεν ήρθε παρά έναν αιώνα περίπου αργότερα από τη νότια Ελλάδα ή και περισσότερο, απαιτώντας στο διάστημα αυτό πολλαπλές προσπάθειες, επανειλημμένες απογοητεύσεις και μεγάλες θυσίες, που ωστόσο δεν έκαμψαν ποτέ το φρόνημα και την πίστη των τοπικών ελληνικών πληθυσμών.

Η τεκμηριωμένη ιστορικά παρουσίαση του αγώνα του 1821 στη Χαλκιδική, με ιδιαίτερη έμφαση ταυτόχρονα στον ανθρώπινο παράγοντα, αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της συγκεκριμένης έκθεσης. Μιας έκθεσης, που παράλληλα με την αφήγηση των στρατιωτικών γεγονότων μέσα από όπλα, χάρτες, έντυπα και άλλα κειμήλια και αντικείμενα της εποχής, επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τα πρόσωπα και τις ιστορίες των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, το πατριωτικό τους σθένος, τον ενθουσιασμό, τη δίψα και την προσδοκία για ελευθερία και εθνική δικαίωση, αλλά και την απογοήτευσή τους από την αποτυχημένη έκβαση του άνισου αγώνα, που επέφερε τεράστιο πόνο και δεινά στον απλό λαό της Χαλκιδικής».

Ο δήμαρχος Μ. Καρράς, στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη βούληση του Δήμου να στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί το έργο της Εφορείας αρχαιοτήτων, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. «Κάποια στιγμή η απόφαση παραχώρησης στο Υπουργείο Πολιτισμού είχε διχάσει το δημοτικό συμβούλιο. Από το αποτέλεσμα, χαίρομαι για εκείνη την απόφασή μας τότε, που ήταν η καλύτερη για τη διατήρηση του Μνημείου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο παλαιό κτίριο του μετοχιακού συγκροτήματος Νέων Φλογητών παραβρέθηκαν οι βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς και Απόστολος Πάνας, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, ο δήμρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας, Αντρέας Ντάρλας, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Ορους, Γιώργος Σκιαδαρέσης και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ. 

Ο κ. Τάσιος σχολίασε: "Η έκθεση αυτή που οργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους αποτελεί ακόμα μία τεκμηρίωση και προστίθεται στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να αναγνωριστεί η σημαντική αξία της Επανάστασης της Χαλκιδικής καθώς και η ευρύτερη σημασία της για τον Ελληνισμό, μέσα και έξω από τα σημερινά γεωγραφικά όρια της χώρας. Θα συνεχίσω να προσπαθώ - από όποια θέση και αν κατέχω - ώστε η επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική να αποτυπωθεί στα σχολικά βιβλία της ιστορίας όπως της αρμόζει και να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ιστορία του έθνους".

Η έκθεση δομείται σε 2 ενότητες:

Στην πρώτη παρουσιάζονται σε προθήκες ενδεικτικά αντικείμενα του αγώνα (όπλα, παλάσκες, σπάθες, αρπάγες, κλπ.) που σχετίζονται με τη θάλασσα και την ξηρά.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται μία τρισδιάστατη προβολική εγκατάσταση (3D projection mapping installation), η οποία λειτουργεί ως ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται τα γεγονότα της Επανάστασης στη Χαλκιδική, λειτουργώντας επίσης ως ένα εικονικό περιβάλλον για τον επισκέπτη και τοποθετώντας τον στο «κέντρο» των γεγονότων. Η ιστορική τεκμηρίωση και η δραματοποιημένη αφήγηση συνδυάζονται με τις σύγχρονες τεχνολογίες εικόνας και ήχου.

Τη μουσειολογική μελέτη, επιστημονική επιμέλεια και τα κείμενα της έκθεσης ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Νικόλαος Μερτζιμέκης και Αρχοντία Πολυζούδη. Τη μουσειογραφική μελέτη, την επιμέλεια και την εφαρμογή της, καθώς και τη διαχείριση του έργου έφερε σε πέρας η αρχιτέκτονας μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Χρυσούλα – Βαλεντίνη Αδάμου.
Τον σχεδιασμό, την σκηνοθεσία της Πανοραμικής οπτικοακουστικής εγκατάστασης αλλά και την σκηνογραφική επιμέλεια της Έκθεσης ανέλαβε ο δημιουργός - καλλιτέχνης Στάθης Μήτσιος που μαζί με τους συνεργάτες του (Ελευθερία Καλπενίδου, Τάσσος Χατζηπανάγος) έχουν σχεδιάσει και την διαδραστική πολυμεσική εφαρμογή. Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι της Ελευθερίας Καλπενίδου.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα