Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Απ. Πάνας για τον πρωτογενή τομέα στη Ν. Τρίγλια

Εκδήλωση διοργάνωσε ο βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Απόστολος Πάνας, που αφορούσε τον πρωτογενή τομέα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός.

Κατά την εκδήλωση ο κ. Πάνας ανέφερε, πως ο αγροτικός τομέας αποτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας, καθώς κατά τα 2 πρώτα χρόνια της θητείας του υπήρξε Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ως μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνέβαλε στην επίλυση των ζητημάτων στη διαδικασία έλευσης των μετακλητών εργατών γης κατά την περίοδο της πανδημίας, την ενίσχυση των παραγωγών και των σχετικών επιχειρήσεων πετυχαίνοντας την ένταξη περισσότερων κατηγοριών ΚΑΔ όπως η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, η λεβάντα, η πατάτα στις οικονομικές ενισχύσεις λόγω κορονοϊού. Επιπλέον έγινε αποδεκτό το αίτημα για τη μη φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων εν μέσω πανδημίας, όπως επίσης η πρόταση για απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος έστω για το φορολογικό έτος 2020.

Στην τοποθέτησή του κ. Πάνας σημείωσε, πως η παρατεταμένη οικονομική κρίση, ο πρόσφατος πόλεμος, δημιούργησαν κατακόρυφη αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων για όλους του παραγωγούς σε συνδυασμό με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προέκυψε. Παράλληλα, η απουσία εργατών γης, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα, τα χρέη, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και ενισχύσεων, η γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η ψηφιακή γραφειοκρατία, οι ελληνοποιήσεις, η απουσία υποδομών, το αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο και πολλά άλλα προβλήματα, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον Έλληνα Αγρότη και την Ελληνίδα Αγρότισσα.

Για το δυσμενές αυτό τοπίο ο κ. Πάνας τόνισε, πως πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικοί και άμεσοι τρόποι οικονομικής αποσυμφόρησης του πρωτογενή τομέα, που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά σε κάποιες από τις στοχευμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και προτάσεις του, που αφορούν το κόστος παραγωγής, τις υποδομές και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τους εργάτες γης, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, τον ΕΛΓΑ, την ΚΑΠ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούν τον πρωτογενή Τομέα.

Όσον αφορά την αύξηση του κόστους παραγωγής οι προτάσεις του κ. Πάνα επικεντρώνονται στον έλεγχο του κόστους παραγωγής και κυρίως: των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών εφοδίων), του κόστους καυσίμων με μηδενισμό του Ειδικό Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, την ενίσχυση στους παραγωγούς αντιστοιχισμένη με τις καλλιέργειες που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ, το πλαφόν στην πώληση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, στην οριζόντια καταβολή ενισχύσεων de-minimis και αποζημιώσεων σε ολόκληρη την Επικράτεια για ίδια ζημιογόνα αίτια. Τέλος σημαντική είναι και η χορήγηση ειδικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους ανά ζωική μονάδα, με σκοπό την άμεση ελάφρυνση των κτηνοτρόφων από τα δυσβάστακτα κόστη εκτροφής.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη στήριξης υποδομών και των εγγειοβελτιωτικών έργων θίγοντας μάλιστα το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην άρδευση το οποίο επιτάσσει την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τοπικό και στοχευμένο σχεδιασμό, τμηματικά ανά Περιφερειακή Ενότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα κατά τόπους γεωμορφολογικά, κλιματικά δεδομένα, όπως επίσης και την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων σε όλους τους βιολογικούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο Φράγμα της Τρίγλιας, για το οποίο ο κ. Πάνας με δύο επίκαιρες ερωτήσεις του ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης συνέβαλε στην επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του καθώς δημοπρατήθηκε και είναι ήδη σε διαδικασία εκκίνησης. Τόνισε επίσης την συμβολή του στην διεκπεραίωση και επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που προέκυψε με σκοπό τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας και στο χαρακτηρισμό δασικής έκτασης στο Αγρόκτημα Ελαιοχωρίων, αλλά και στο ξεκαθάρισμα των ιδιοκτησιακών θεμάτων με τους Δασικούς Χάρτες στην Κρήνη Χαλκιδικής, έπειτα από κοινοβουλευτική παρέμβαση.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα