Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η ακαρπία στην ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής συζητήθηκε σε σύσκεψη με τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ

- Επίσκεψη του βουλευτή Χαλκιδικής, Ιωάννη Γιώργου και της αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Αικατερίνης Ζωγράφου στο νέο υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Διονύσιο Σταμενίτη

Σε συνέχεια της επίσκεψης στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου επισκέφθηκαν το νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη με μοναδικό θέμα την ενημέρωσή του για το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια της ΠΕ Χαλκιδικής κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2022-23.

Αναφερόμενοι στο αίτιο που προκάλεσε τη μη διαφοροποίηση και έκπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών με συνέπεια την ακαρπία, που είναι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες από Νοέμβριο 2022 έως και Ιανουάριο 2023, αιτήθηκαν τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και μεταποιητών της Χαλκιδικής ώστε να ανταποκριθούν τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη συνέχιση της δραστηριότητας τους. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν:

● ως προς τον διαχωρισμό των ποικιλιών Χαλκιδικής, χονδροελιάς Χαλκιδικής και γαλανοελιάς Μεταγγιτσίου, οι οποίες διαφοροποιούνται ως προς το κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες ποικιλίες.

● ως προς τη συμπερίληψη της ελιάς στον κατάλογο καλλιεργειών που χρήζουν στήριξη λόγω ζημιάς από ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες κατά το προανθικό στάδιο.

● για τη μέριμνα και τη λήψη μέτρων στήριξης της μεταποίησης της ελιάς και των εργαζομένων σε αυτήν.

● για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Γιώργος και η κα. Ζωγράφου τόνισαν: «Η συντονισμένη προσπάθειά μας για επιτυχή έκβαση του αιτήματός μας έχει ξεκινήσει με στόχο και σκοπό να ενταθεί το προσεχές διάστημα καθώς θα υπάρχουν και ποσοτικά στοιχεία της παραγωγής. Από μέρους μας θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των δράσεων και ενεργειών μας».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα