Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Κ.Μάλαμα ζητεί να προχωρήσει η ανάδειξη του βυζαντινού Πύργου στην Τρανή Αμμούδα

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με την ανάγκη προτεραιοποίησης του αναστηλωτικού έργου και του έργου ανάδειξης του βυζαντινού Πύργου του Μετοχίου του Αγίου Νικολάου Χρυσοκάμαρου στην περιοχή της Τρανής Αμμούδας Χαλκιδικής. Η ερώτηση συνυπογράφεται κι από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστόπουλου.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στην περιοχή της Τρανής Αμμούδας του Αγίου Νικολάου της Χαλκιδικής, στο σημείο Μυτάρι δεσπόζουν τμήματα της οχύρωσης κι ο Πύργος του Μετοχιού του Αγίου Νικολάου του Χρυσοκάμαρου. Η περιοχή αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, ενώ πρόκειται για τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Εντούτοις, και παρά την τεράστια επισκεψιμότητα της περιοχής, ο αρχαιολογικός χώρος αυτός δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο αναστηλωτικό πρόγραμμα, παρόλο που οι βυζαντινοί Πύργοι της Χαλκιδικής αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Αντίθετα, ο χώρος παραμένει αφύλακτος, τα καλοκαίρια υποβαθμίζεται με την παράνομη στάθμευση ελεύθερων κατασκηνωτών με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο μελέτης, αρχαιολογικής έρευνας, αλλά και τόπο επίσκεψης για δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που παραθερίζουν στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να προτεραιοποιήσει την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου του Μετοχιού του Αγίου Νικολάου Χρυσοκάμαρου στην Τρανή Αμμούδα σε πρόγραμμα προστασίας, ερευνητικής ανασκαφής κι ανάδειξης.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα