Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Στη Βουλή το θέμα της γεώτρησης στην Τσικάρα

Δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους τις καταγγελίες του Δήμου Αριστοτέλη για το θέμα της γεώτρησης που ξεκίνησε η εταιρεία στη θέση Τσικάρα. 

 

Το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

 

ΘΕΜΑ: Επικίνδυνη «αποστράγγιση» υδάτων λόγω των καταστροφικών δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός»

 

Σύμφωνα με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες του Δήμου Αριστοτέλη αλλά και των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» πραγματοποιεί κατά τους δύο τελευταίους μήνες αντλήσεις «αποστράγγισης» υδάτων σε γεωτρήσεις στην περιοχή των Σκουριών, με εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα να αντλούνται σε εικοσιτετράωρη βάση.

 

Αυτού του είδους η δραστηριότητα φυσικά έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα αλλά και την ποσότητα του νερού της περιοχής. Το γεγονός αυτό ήδη φαίνεται από τη μείωση της παροχής νερού από τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τον οικισμό της Μ. Παναγίας, αλλά και από τη δραματική μείωση του νερού σε κοντινό φράγμα.

 

Ο υποβιβασμός της υπόγειας στάθμης του νερού και η εξάντληση των υδατικών αποθεμάτων δεν αποτελεί απλώς ένα καταστροφικό σενάριο, αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα. Επηρεάζονται όχι μόνο οι κοντινοί στην περιοχή των Σκουριών οικισμοί, όπως αυτός της Μ. Παναγίας ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να βιώνει το πρόβλημα, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό θα επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ευημερία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Σημειωτέον, σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή των μεταλλείων ΒΑ Χαλκιδικής (μεταλλεία Ολυμπιάδας, Μαντέμ Λάκκου-Μαύρες Πέτρες, Σκουριών) επηρεάζει τα υποσυστήματα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας καθώς και τα υπόλοιπα της περιοχής και είναι πιθανό να συνδέεται με τις -κατά θέσεις- αυξημένες τιμές των ιχνοστοιχείων Fe, Mn, As, Pb και Cd. Ακόμα το σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης υποσύστημα των Σκουριών βρίσκεται σε καλή ποσοτική κατάσταση και σε κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση. Παρά τον χαρακτηρισμό της καλής ποσοτικής κατάστασης του υποσυστήματος η μεταλλευτική δραστηριότητα προκαλεί πτώση της στάθμης του υπόγειου νερού. Ενδεικτικά το 1997 το υψόμετρο της στάθμης του υπόγειου νερού στην περιοχή του ορύγματος Σκουριών ήταν σε απόλυτο υψόμετρο 560-587m. Με την πρόοδο των εργασιών, τη διάνοιξη της νέας στοάς και την ανόρυξη υδρογεωτρήσεων στο μέτωπο της στοάς, προκαλείται πτώση στάθμης 150 έως 190m. Η μόνιμη πτώση στάθμης στο όρυγμα Σκουριών είναι της τάξης των 70-90 m. Μελλοντικά εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί πτώση της στάθμης των γεωτρήσεων, στους οικισμούς Νεοχωρίου και Παλαιοχωρίου περί τα 20 m και στον οικισμό Μ. Παναγιάς έως 40 m.

 

Όπως είναι φυσικό, κάτω από το βάρος των πρακτικών της εταιρείας, η δυσαρέσκεια και η ανησυχία των πολιτών διογκώνεται. Οι λόγοι που οδήγησαν την τοπική κοινωνία σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και στην αντίθεσή της στο «επενδυτικό» σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» επιβεβαιώνονται για ακόμα μια φορά, και οι δυσοίωνες προβλέψεις δυστυχώς έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά.

 

- Επειδή το θέμα αφορά το νερό της περιοχής που είναι πηγή ζωής,

- Επειδή οι δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός» αποδεικνύονται καταστροφικές και οδηγούν με βεβαιότητα στην εξάντληση των υδατικών αποθεμάτων της περιοχής,

- Επειδή, παρόλο που ο «πυρήνας» της «επένδυσης» έχει καταπέσει βάσει των αποφάσεων του ΥΠΕΝ και έχει απορριφθεί ακόμη και η αίτηση θεραπείας της εταιρείας, εκτεταμένες δραστηριότητες συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στη Χαλκιδική προκαλώντας την απόγνωση των πολιτών,

- Επειδή ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί καθοριστικό παράγοντα και μετράει αντίστροφα εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της ευημερίας των ανθρώπων,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Έχει διερευνήσει τις δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός» σε ό,τι αφορά την διαχείριση των υδάτων της περιοχής;

Προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε να προστατέψει τα υδατικά αποθέματα και να αποτρέψει τον υποβιβασμό της υπόγειας στάθμης του νερού της περιοχής;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ιγγλέζη Κατερίνα

Αντωνίου Χρήστος

Δημαράς Γιώργος

Δριτσέλη Παναγιώτα

Καββαδία Αννέτα

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καστόρης Αστέριος

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Παπαδόπουλος Νίκος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Ψυχογιός Γιώργος

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα