Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αναβαθμίζεται το KOUZINA 2024

Τοπικές κουζίνες, αναβίωση εθίμων, πολιτιστικά δρώμενα και διεθνή συμπόσια. Οι τριάντα μέρες γίνονται 120 και το φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA που κάθε χρόνο διεξάγεται στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, στα μέσα Μαΐου, την επόμενη χρονιά αναβαθμίζεται σε μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας και πολιτισμού με τετράμηνη διάρκεια!

Δέκα τέσσερα (14) σημεία της Ανατολικής Χαλκιδικής του Δήμου Αριστοτέλη θα προωθούν τις τουριστικές τους αξίες, ενώ τιμώμενες περιοχές θα είναι η Φλώρινα και η Μάλτα.

Η Ιερισσός, η Ολυμπιάδα, η Ουρανούπολη, ο Αθωνικός Κόλπος, το Παλαιοχώρι, ο Στανός, η Αμμουλιανή, τα Νέα Ρόδα, η Ακτή Κομίτσα, το Ξηροποτάμι, η Αρναία, το Στρατώνι, η Μεγάλη Παναγία, τα Στάγειρα και το Νεοχώρι, από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024, θα προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες και τουρίστες, μέσα από τα πολύ ενδιαφέροντα δρώμενα που θα εξελίσσονται στο πλαίσιο του KOUZINA.

Μέσα από ένα πλάνο δραστηριοτήτων που προωθεί τις γαστρονομικές επιρροές της Ανατολικής Χαλκιδικής και τα πολιτιστικά – πολιτισμικά της δρώμενα, το KOUZINA 2024 συνδέεται άρρηκτα με την αναβίωση ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΩΝ. Παράλληλα, γίνεται αφορμή νέας δικτύωσης της Ουρανούπολης με την Μπάνια Λούκα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ως δράσης του προγράμματος με τίτλο «Γνωρίζω τα Δυτικά Βαλκάνια» του Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Αρχαιοελληνική Κουζίνα

Ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής μέσα από την ανάδειξη της παραδοσιακής και υψηλής γαστρονομίας καθώς και των τοπικών του προϊόντων αναδεικνύει εμπράκτως τον τρόπο με τον οποίο η γαστρονομία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην υγιή ανάπτυξη και πολιτιστική αναγνώριση των σύγχρονων τουριστικών προορισμών.

Το KOUZINA 2024 ξεκινάει στις 15 Μαΐου του 2024 και επί τέσσερις μέρες (έως τις 18/5/24) θα εξελίσσονται δράσεις που θα εστιάζουν στην αρχαιοελληνική κουζίνα και στα Συμπόσια. Το Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «από τον Αριστοτέλη στον Άθωνα» θα περιλαμβάνει υπαίθριες συνεδρίες σε αρχαιολογικούς τόπους, προβάλλοντας χώρους σπουδαίας πολιτιστικής ιστορικότητας και φωτίζοντας την ανθρώπινη πορεία από τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι το Βυζάντιο και το σήμερα.

Στις 18 και 19/5/24 θα πραγματοποιηθούν η αρχαιοελληνική κουζίνα και οι Γιορτές. Γιορτές του δρόμου, αφιερωμένες σε διαχρονικές αξίες: «Στο ελαιόλαδο και στα τσιγαριαστά» στο Παλαιοχώρι, που απλώνει τα καλλιγραφένια στρωσίδια του, για να υποδεχθεί τους Μακεδόνες Μωμόγερους της Βέροιας. «Στους καφενέδες και στα τυροπιτούδια» στο Στανό, που οργανώνει πομπή αναπαράστασης μακεδονικού γάμου της αρχαιότητας ανάμεσα σε παραδοσιακά καφενεία, στολισμένους με στρωσίδια δρόμους, σχάρες με ντόπια λουκάνικα και σπουδαίες αναδρομές βιοπάλης από τους γηραιότερους κτηνοτρόφους.

 

Θαλασσινή κουζίνα και ιταλικές μακαρονάδες

Την αρχαιοελληνική κουζίνα θα διαδεχθεί η θαλασσινή και οι ιταλικές μακαρονάδες. Συγκεκριμένα, 23 – 26/5/24  θα πραγματοποιηθεί η δράση «Η θαλασσινή κουζίνα οι al mare μακαρονάδες της Ιταλίας».

Η έκθεση στον Πύργο της Ουρανούπολης, η οποία προωθεί στις τουριστικές αγορές την τοπική ταπητουργική παράδοση, συνοδεύεται από τη γαστρονομική σύνδεση της θαλασσινής κουζίνας με εκείνη της Ιταλίας: τέσσερις (4) ημέρες, 4 αντιπροσωπευτικές ιταλικές μακαρονάδες, φτιαγμένες με θαλασσινά από τον Άθωνα.

Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός

Η μεσογειακή κουζίνα της Μάλτας, που θα είναι και ο τιμώμενος μεσογειακός προορισμός, είναι ο τίτλος της δράσης που θα πραγματοποιηθεί 12 – 15/6/24. Μαλτέζοι δάσκαλοι της γαστρονομίας θα παρουσιάσουν τέσσερις εκδοχές της μεσογειακής κουζίνας σε τέσσερα «θαλασσινά σημεία» της Ανατολικής Χαλκιδικής. Ακολουθεί η μοναστηριακή κουζίνα και η αρετή του Κομφούκιου (Aristotle – Comfucius Project), 20 – 23/7/24, όπου Κινέζοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και ακροβάτες θα δίνουν παραστάσεις και σπονδές στην αγορά των Αρχαίων Σταγείρων και στο Θέατρο των Νέων Ρόδων, ενώ Κινέζοι σεφ θα παρουσιάσουν κινέζικη μοναστηριακή κουζίνα ανοιχτά του Άθωνα.

Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων

Η Αμμουλιανή, η Ιερισσός, η Αρναία και η Μεγάλη Παναγία υποδέχονται Κοζάκους χορευτές, παρατηρούν τους μεγαλειώδεις χορούς τους και φτιάχνουν μαντί – ένα παραδοσιακό ποντιακό ραβιόλι με γέμιση από αρνίσιο κιμά και μπαχαρικά. Όλα αυτά, μεταξύ 10 – 13/8/24 με την κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων και τους χορούς των Κοζάκων.

Ο τιμώμενος ελληνικός προορισμός

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός στο KOUZINA 2024 θα είναι η Φλώρινα. Τρεις ολόκληρες μέρες, 6 – 8/9/24, θα είναι αφιερωμένες στη γαστρονομία και στις χάλκινες μακεδονικές μουσικές της Φλώρινας, βασισμένες σε ήχους τρομπέτας, σαξόφωνων και κλαρίνων.

Θα ακολουθήσουν οι προίκες: Επί μια ολόκληρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, 9 – 13/9/24, γαμήλιες προίκες θα απλώνονται στην Αμμουλιανή, στη Μεγάλη Παναγία, στο Παλαιοχώρι, στο Νεοχώρι, στο Στανό και στην Αρναία. Η αναβίωση που γαμήλιου εθίμου θα συνοδεύεται από παρουσίαση των γαμήλιων εδεσμάτων.

Το KOUZINA 2024 θα ολοκληρωθεί με τον αρνιώτικο γάμο,  14 – 15/9/24.  Συγκεκριμένα, στην Αρναία θα αναβιώσει ο αρνιώτικος γάμος με ρίζες από την αρχαιότητα, που έλκει την καταβολή του από τα φυσικά αριστοτελικά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι το KOUZINA 2024 αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Αριστοτέλη, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη. Επικεφαλής σεφ του είναι η Ντίνα Νικολάου, ενώ στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 22 τοπικοί φορείς, πάνω από 150 τουριστικές επιχειρήσεις – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης και εκατοντάδες εθελοντές.

Ολόκληρο το πρόγραμμα με αναλυτικές περιγραφές για την κάθε δραστηριότητα θα διαβάσετε εδώ: http://www.cluster-aristotle.travel/?post_type=tribe_events.

πηγή: grtimes.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα