Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Απ. Πάνας: Εκτός πρoγράμματος χαλαζικής προστασίας η Χαλκιδική λόγω αδράνειας και άγνοιας

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη, κατέθεσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, για το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας στη Χαλκιδική.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο Βουλευτής, τόνισε ενώπιον του Υφυπουργού, ότι στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.), το οποίο εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη των ζημιών για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι, δυστυχώς και για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη η Χαλκιδική, -μια Περιφερειακή Ενότητα με έντονη ενασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα επισήμανε πως, πριν ένα χρόνο ακριβώς ο προκάτοχός του, αρχικά απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραθέτοντας πληροφορίες και δεδομένα που δεν άπτονται του θέματος, στο τέλος ήταν πιο διαλλακτικός, για την ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας. Ένα χρόνο μετά δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια για το συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα ο κ. Πάνας , ανέφερε, πως οι οικονομικές επιβαρύνσεις στον ΕΛΓΑ είναι τεράστιες, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο, με τη διαδικασία πρόβλεψης και καταστολής καταστροφικών καιρικών φαινομένων.

Έτσι, ζήτησε από τον αρμόδιο Υφυπουργό σαφή και ξεκάθαρη ενημέρωση αφενός μεν για τους πραγματικούς λόγους αποκλεισμού της Π.Ε. Χαλκιδικής από το εν λόγω πρόγραμμα και αφετέρου δε για το αν υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση της χαλαζικής προστασία σε αυτήν.

Στην απάντηση του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσπαθώντας να καλύψει την μακρόχρονη αδράνεια του Υπουργείου για το θέμα, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που καθορίζουν τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και στα υψηλά κόστη που προκύπτουν από την χαλαζική προστασία, αγνοώντας όμως, ότι η επέκτασή της, σύμφωνα με την σύμβαση και το άρθρο 3, όπως αυτή συντάχθηκε και υπογράφηκε από τον ΕΛΓΑ, πραγματοποιείται αδαπάνως. Αναφερόμενος δε, στα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ που αφορούν αντιχαλαζική κάλυψη αγροτικών εκμεταλλεύσεων με δίχτυα προστασίας, αρκέστηκε να δώσει πληροφορίες για την χαμηλή απορροφητικότητα των εν λόγω προγραμμάτων στην Χαλκιδική, αγνοώντας δυστυχώς και πάλι τα προφανή, ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν καλύπτουν τις μονοετείς καλλιέργειες και την ελαιοκαλλιέργεια στη Χαλκιδική, άλλα και στην υπόλοιπη χώρα.

Ο κ. Πάνας δήλωσε: «Η αδράνεια, αλλά και η άγνοια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για τόσο σημαντικά θέματα όπως αυτό της χαλαζικής προστασίας, θέτει σε διαρκή κίνδυνο τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Χαλκιδική, αφήνοντας του αγρότες απροστάτευτους από φυσικές καταστροφές και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στο έλεος των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς, οποιαδήποτε συζήτηση για την προστασία του γεωργικού εισοδήματος και την αύξηση της ανθεκτικότητας του πρωτογενή τομέα, παραμένει απλή ρητορική υποσχέσεων, ενώ η άρνηση εφαρμογής βασικών μέτρων προστασίας των καλλιεργειών αυξάνει πλέον τις επισφάλειες του ήδη επιβαρυμένου κλάδου. Θα συνεχίσω να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποκτήσει η Χαλκιδική τα αυτονόητα και αυτά που πραγματικά της αξίζουν».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα