Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Τέσσερις νόσοι απειλούν την κτηνοτροφία στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Κτηνιάτρους, που θα επιτηρούν από το φθινόπωρο κάθε περιφερειακή ενότητα για τέσσερις ασθένειες των ζώων παραγωγής (αφθώδης πυρετός, ευλογιά, οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών και πανώλη μικρών μηρυκαστικών) θα προσλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Πέρσι θανατώθηκαν 1.500 ζώα μόνο στη Χαλκιδική λόγω της οζώδους δερματίτιδας και η περιοχή κινδυνεύει να μείνει χωρίς προϊόντα.

 

 

Οι τέσσερις νόσοι που μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την κτηνοτροφία και το ζωικό κεφάλαιο και ήδη έχουν προκαλέσει ανάλογα προβλήματα σε γειτονικές χώρες, απειλούν πλέον όχι την Κεντρική Μακεδονία μόνο, αλλά όλη τη χώρα.

Γι' αυτό και η πρωτοβουλία πρόσληψης κτηνιάτρων για 18 μήνες, οι οποίοι θα διενεργούν συνεχείς ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες, συντάσσοντας εκθέσεις και σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος θα λαμβάνουν άμεσα τα μέτρα αντιμετώπισης ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα μας είναι πύλη εισόδου των νόσων αυτών σε όλη την ΕΕ, λόγω γειτνίασής της με χώρες που έχουν κρούσματα.

 

Αυτά επισήμανε ο διευθυντής Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέφανος Μωραΐτης, στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Όπως είπε ο κ. Μωραΐτης τη δαπάνη θα καλύψει η ΕΕ και το υπουργείο, καθώς είναι αναγκαία η επιτόπου και άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων, ώστε να μην επεκταθούν ανεξέλεγκτα.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε μάλιστα την ανάθεση για το έργο της ταφής ή μεταφοράς και αποτέφρωσης προσβεβλημένων ζώων του νομού Θεσσαλονίκης κι έτσι σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος θα γίνεται άμεση θανάτωση όλων των ζώων της οικείας κτηνοτροφικής μονάδας.

Πηγή:voria.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα