«Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των Διοικήσεων των Λιμενικών Ταμείων της χώρας – και κατ’ επέκταση και τα Λιμενικά Ταμεία του Νομού Χαλκιδικής – επιλύεται μέσω της υπ’ αριθμ. 349/83/9-4-2025 τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής», αναφέρει ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος σε ανακοίνωσή του.
Όπως επησημαίνει ο κ Γιώργος «με τη ρύθμιση αυτή δίνεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας ως προς την τακτοποίηση και λειτουργία κατασκευών (όπως κιόσκια, τέντες, πέργκολες) που έχουν ανεγερθεί εντός περιοχών δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια ή καθ’ υπέρβασή της».
Η παράταση ισχύει έως την 31η Ιανουαρίου 2026, διάστημα εντός του οποίου οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν:
• Να εκπονήσουν μελέτες για νέες κατασκευές με συγκεκριμένα ποιοτικά και αισθητικά κριτήρια,
• Να εξασφαλίσουν τη νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεων υπό προϋποθέσεις, όπως η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (όπου απαιτείται) και η βεβαίωση στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό,
• Να προχωρήσουν στις απαραίτητες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών έως την καταληκτική ημερομηνία.
«Μέχρι τότε, και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης χρήσης των σχετικών χώρων, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την περίπτωση της Ουρανούπολης. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα έμπρακτης στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Χαλκιδική», αναφέρει ο κ. Γιώργος.