Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2026

Ε Επικαιρότητα

Εκδηλώσεις στον Πολύγυρο για τα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας

Με σεμνότητα, συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον Πολύγυρο οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Το Ηρώο της πόλης αποτέλεσε σημείο συνάντησης συλλόγων Ποντίων από όλη την Ελλάδα, πολιτών, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και φορέων της αυτοδιοίκησης που τίμησαν τους αδικοχαμένους προγόνους μας.

Η ημέρα ξεκίνησε με δοξολογία και κορυφώθηκε με την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Ηρώο, σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού. Ηχηρό ήταν το μήνυμα για την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και συνέχισης του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, δήλωσε:


«Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής για τη γενοκτονία των Ποντίων, με την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση κι εμείς δε θα σταματήσουμε ποτέ να την απαιτούμε. Ένα μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας, που πρέπει να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα.»

Αντίστοιχα, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, σημείωσε:

«Με μια σεμνή τελετή μνήμης ολοκληρώθηκαν σήμερα, στον Πολύγυρο, οι τιμητικές εκδηλώσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αποτρόπαια η κάθε Γενοκτονία! Απεχθής ο κάθε ξεριζωμός! Και δική μας ευθύνη, η συνεχής προσπάθεια για καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε:

"Μεγάλωσα μαθαίνοντας να μη ξεχνώ. Και σήμερα, όπως κάθε χρόνο, νιώθω ότι η ιστορική δικαίωση παραμένει ζητούμενο. Η διεθνής αναγνώριση είναι χρέος όλων μας.

Οι φετινές εκδηλώσεις, με τη μαζική συμμετοχή φορέων και πολιτών, απέδειξαν για ακόμη μία φορά πως η μνήμη παραμένει ζωντανή και η φλόγα της δικαίωσης αναμμένη.

📘 Το βιβλίο του Ιωάννη Βογιατζή «Εκθέσεις στον ήλιο» παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Τρίγλιας. Την παρουσίαση διοργανώνουν ο Δήμος Νέας Προποντίδας και οι Εκδόσεις "Αρμός".

🎭 Το θεατρικό έργο «Η Πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη ανεβαίνει στη Νέα Τρίγλια, στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιοχωρίων. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε δύο βραδιές, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Τρίγλιας.

🎭 Η εφηβική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλογου "Ο Φάρος" παρουσιάζει το έργο "Η φάρμα των ζώων" του Τζορτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία Μίνας Βλαστού, το Σάββατο 24, την Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 20.30, στο Δημοτικό θέατρο Ν. Μουδανιών.

 


booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα