Σε μια σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς και στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέρουν εθελοντική υποστήριξη σε Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής και της ευρύτερης Βόρειας Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ε.Κ.Υ.Β.Ε. 2025 – Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος», το οποίο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ), υπό την αιγίδα της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι φοιτητές υποστηρίζουν τη λειτουργία Κέντρων Υγείας που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα Κέντρα Υγείας Νέων Μουδανιών, Καλλικράτειας, Κασσανδρείας, Παλαιοχωρίου και Αγίου Νικολάου, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.
Η δράση ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου 2025 και θα διαρκέσει συνολικά οκτώ εβδομάδες, έως τον Σεπτέμβριο, καλύπτοντας την περίοδο κορύφωσης της επισκεψιμότητας στις τουριστικές περιοχές και αντίστοιχα των αναγκών στις δομές υγείας.
Στόχος του προγράμματος είναι αφενός η ενίσχυση του έργου των ιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, και αφετέρου η πρακτική άσκηση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, μέσα από τη συμμετοχή τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην πράξη.
Η Χαλκιδική, ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας κατά τη θερινή περίοδο, επωφελείται σημαντικά από την πρωτοβουλία αυτή, η οποία αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επισκεπτών της περιοχής, αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας και τοπικών υγειονομικών δομών.