Η καρδιά της γαστρονομίας της Χαλκιδικής χτύπησε δυνατά την 1η Αυγούστου στην Παραλία της Ιερισσού, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 9ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων και Αθωνικών Γεύσεων. Πρόκειται για έναν θεσμό που κάθε χρόνο αναδεικνύει τον τοπικό πολιτισμό, την αγροδιατροφή και τη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής.
Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Σωματείο Επαγγελματιών Ιερισσού και τη στήριξη του Δήμου Αριστοτέλη / Municipality of Aristotle, συγκεντρώνοντας φέτος τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών από τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς από όλη τη Χαλκιδική. Παράλληλα, σημειώθηκε εντυπωσιακή προσέλευση τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποδεικνύοντας πως η γαστρονομία και η τοπική παραγωγή είναι πόλος έλξης.
Στο επίκεντρο η σύνδεση του πολιτισμού με τη γαστρονομία
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη στρατηγική του Δήμου για την ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου της Ανατολικής Χαλκιδικής, μέσω πρωτοβουλιών όπως το KOUZINA, που συνδέουν τον πολιτισμό με τη γαστρονομία και συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη.
Συνεργασίες με υπεραξία για τη Χαλκιδική
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, αναφέρθηκε στη σημασία των τοπικών συνεργειών και των κοινών δράσεων με επαγγελματικούς φορείς, σημειώνοντας ότι το Επιμελητήριο έχει επενδύσει στη δημιουργία ισχυρών δεσμών με την τοπική κοινωνία για οικονομική ανάπτυξη, στήριξη των ΜμΕ και προώθηση της τοπικής παραγωγής. «Οι συνέργειες φέρνουν ανάπτυξη, καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και αναβάθμιση της Χαλκιδικής που μας αξίζει», δήλωσε.
Δυναμική παρουσία επαγγελματιών και φορέων
Η νέα Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ιερισσού, Μαρία Παπαδοπούλου, παρουσίασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αναφέρθηκε στον θεσμό του Φεστιβάλ ως βασικό εργαλείο προβολής της τοπικής οικονομίας και της παραδοσιακής γαστρονομίας.
Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, όπως η Οικονομική Επόπτρια Κλεοπάτρα Αιβαζίδου, ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ Γιάννης Αρζουμανίδης και τα μέλη Νικήτας Μαρτιγάκης, Γιώργος Μυγδαλάς και Κορίνα Ζόλλα, η οποία και παρουσίασε την εκδήλωση.
Τοπικά προϊόντα και αυθεντικές γεύσεις της Χαλκιδικής στο επίκεντρο
Οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εκλεκτά τοπικά προϊόντα, να γνωρίσουν τους παραγωγούς της Χαλκιδικής και να βιώσουν την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες, όπως τόνισε ο κ. Κουφίδης, είναι «οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας».
Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες γεύσης, πολιτισμού και φιλοξενίας, και εδραιώνοντας την Ιερισσό ως έναν από τους πιο σημαντικούς γαστρονομικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.