Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2026

Ε Επικαιρότητα

Νέος Μαρμαράς: Καθαρισμός παραλιών από 40 χρόνων σκουπίδια

Στα πλαίσια του προγράμματος “Μικρές Παρεμβάσεις”, η ομάδα The Cleaningans πραγματοποίησε δύο μοναχικές δράσεις καθαρισμού σε δυσπρόσιτες παραλίες της Αγίας Κυριακής, λίγο έξω από τον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής. Παρά την πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης, τα σημάδια της ανθρώπινης αμέλειας παρέμεναν ατόφια για δεκαετίες.

Στην περιοχή εντοπίστηκαν κουτάκια αναψυκτικών και μπίρας από τη δεκαετία του 1980, πλαστικά μπουκάλια, παντόφλες, σπασμένα είδη κάμπινγκ, μπιτόνια με λάδια σκαφών και γυάλινα μπουκάλια – περίπου 2.000 λίτρα απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στους κοντινότερους κάδους με ένα διθέσιο καγιάκ και ένα κουπί από τον εμπνευστή της οργάνωσης.

Η δράση υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των παρθένων παραλιών και την επικινδυνότητα της ανεξέλεγκτης ρύπανσης. Η εικόνα των εύφλεκτων απορριμμάτων δίπλα σε φυσική βλάστηση είναι υπενθύμιση ότι η φύση χρειάζεται φροντίδα, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα πλήττεται από πυρκαγιές.

Το πρόγραμμα «Μικρές Παρεμβάσεις» αποδεικνύει τη δύναμη της ατομικής και ομαδικής δράσης, ακόμη και σε μικρής κλίμακας περιοχές, όπως απόκρημνες παραλίες, πάρκα και εγκαταλελειμμένους δημόσιους χώρους.

Απολογισμός των δύο δράσεων των The Cleaningans:

  • 13 σακούλες 45–150lt

  • 1 ανώστρωμα

  • 1 σπασμένη ξαπλώστρα

  • 3 τηγάνια

  • 1 ομπρέλα θαλάσσης

  • 1 μπιτόνι με λάδια σκάφους

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, οι The Cleaningans στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: να προστατεύσουμε τη φύση πριν να είναι πολύ αργά.

📘 Το βιβλίο του Ιωάννη Βογιατζή «Εκθέσεις στον ήλιο» παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Τρίγλιας. Την παρουσίαση διοργανώνουν ο Δήμος Νέας Προποντίδας και οι Εκδόσεις "Αρμός".

🎭 Το θεατρικό έργο «Η Πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη ανεβαίνει στη Νέα Τρίγλια, στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιοχωρίων. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε δύο βραδιές, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Τρίγλιας.

🎭 Η εφηβική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλογου "Ο Φάρος" παρουσιάζει το έργο "Η φάρμα των ζώων" του Τζορτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία Μίνας Βλαστού, το Σάββατο 24, την Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 20.30, στο Δημοτικό θέατρο Ν. Μουδανιών.

 


booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα