Σαφές μήνυμα προς τον ανάδοχο του έργου ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας Αρναίας απευθύνει ο Δήμαρχος του Δήμος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, καλώντας τον να προχωρήσει άμεσα στην εκτέλεση των εργασιών της μελέτης, διαφορετικά θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έκπτωσής του από το έργο.
Ήδη πριν από τα Χριστούγεννα, με εντολή του Δημάρχου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αριστοτέλη, διαπιστώνοντας την παρατεταμένη αδράνεια του εργολάβου, προχώρησε - σύμφωνα με τον Ν.4412/16 - στην αποστολή Ειδικής Πρόσκλησης εκτέλεσης εργασιών, συνοδευόμενη από προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Ειδική Πρόσκληση με σαφές χρονοδιάγραμμα
Η Ειδική Πρόσκληση, η οποία επιδόθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή, ζητά:
-
την άμεση υποβολή τροποποιημένου χρονοδιαγράμματος
-
και την άμεση έναρξη των εκκρεμών εργασιών
Παράλληλα, τονίζεται ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 160 του Ν.4412/16, που προβλέπουν τη διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου από το έργο.
Στο έγγραφο περιγράφονται αναλυτικά οι εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όπως:
-
καθαίρεση παλαιών πλακοστρώσεων και βάσης από σκυρόδεμα
-
νέα διάστρωση θραυστού υλικού πάχους 10 εκ.
-
νέα διάστρωση οπλισμένου σκυροδέματος με πλέγμα
-
νέα επίστρωση με χονδρόπλακες
ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξέλιξη του έργου στην Κεντρική Πλατεία της Αρναία.
Δήλωση Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιανού
«Ένα έργο που ταλαιπωρεί δημότες και Δήμο χωρίς να ευθύνονται, είναι καιρός να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί δίχως άλλη κωλυσιεργία. Όταν ο εργολάβος καθυστερούσε επειδή είχαν “παγώσει” οι εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και έκανε χρήση του δικαιώματος του για διακοπή των περαιτέρω εργασιών, επισημάναμε την ευθύνη της Πολιτείας, στηρίξαμε τον ανάδοχο και αναζητήσαμε διαφορετική πηγή χρηματοδότησης, κάτι που συνέβη σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.
Όταν πλέον η τμηματική οφειλή για το μέρος του έργου που είχε εκτελεστεί, περίπου 70.000 ευρώ, έχει εξοφληθεί μέσω της νέας χρηματοδότησης, εδώ και μήνες, ο εργολάβος δεν έχει καμία δικαιολογία για την παρατεταμένη καθυστέρηση του έργου.
Δεν είναι δουλειά του Δήμου να διερευνήσει τα κίνητρα που μπορεί να έχει ο εργολάβος και οι συνεργάτες του για να απέχει από την εκτέλεση των συμβατικών του υποχρεώσεων. Δουλειά του Δήμου είναι να προστατέψει τα συμφέροντα των δημοτών που ταυτίζονται με την εκτέλεση του έργου. Η υπομονή εξαντλήθηκε και μαζί η ανοχή.
Αν εντός των επομένων λίγων ημερών δεν ξεκινήσει η υλοποίηση των εργασιών που εκκρεμούν, θα ξεκινήσει η διαδικασία έκπτωσης του εργολάβου.»
Η Δημοτική Αρχή καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω ανοχή σε καθυστερήσεις, με στόχο την προστασία των συμφερόντων των δημοτών και την ολοκλήρωση ενός έργου που έχει ταλαιπωρήσει την τοπική κοινωνία.






