Η ανεξάρτητη βουλευτής Χαλκιδικής ζητεί απαντήσεις για την πρόληψη, τον επιχειρησιακό συντονισμό, το 112, τις ζημιές και τη στήριξη των πληγέντων
Την άμεση διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες εκδηλώθηκε και εξελίχθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη Σίβηρη ζητεί η ανεξάρτητη βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μαλάμα, θέτοντας σειρά ερωτημάτων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και προαναγγέλλοντας ότι θα τα θέσει και στη Βουλή.
Η κ. Μαλάμα χαρακτηρίζει την πυρκαγιά «καταστροφική» και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποδοθεί απλώς στους ισχυρούς ανέμους, αλλά θα πρέπει να διερευνηθούν, όπως αναφέρει, οι ευθύνες για την πρόληψη και την προστασία του δάσους και των μεικτών οικιστικών περιοχών της Χαλκιδικής.
Ερωτήματα για την έναρξη της πυρκαγιάς και την πρόληψη
Η ανεξάρτητη βουλευτής θέτει, μεταξύ άλλων, ερώτημα για το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά, ζητώντας να διευκρινιστεί εάν επιβεβαιώνεται ότι αυτή εκδηλώθηκε κοντά σε κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ και σε σημείο πλησίον της οικιστικής ζώνης.
Παράλληλα ζητεί να γίνει γνωστό εάν πραγματοποιήθηκαν φέτος εργασίες καθαρισμού του δάσους της Σίβηρης, προκειμένου να περιοριστεί η καύσιμη ύλη και η ξηρή βιομάζα, καθώς και πότε καθαρίστηκε για τελευταία φορά η συγκεκριμένη δασική περιοχή.
Ζητεί ακόμη απαντήσεις για το εάν υπήρχαν, πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, περιπολίες, πυροφυλάκια ή drone επιτήρησης στην περιοχή, δεδομένου ότι ο μηχανισμός βρισκόταν σε γενική επιφυλακή.
Ερωτήματα για τον επιχειρησιακό συντονισμό
Η κ. Μαλάμα θέτει επίσης ζητήματα σχετικά με την επιχειρησιακή διαχείριση της πυρκαγιάς.
Μεταξύ άλλων, ζητεί να γίνει γνωστό πόσοι πυροσβέστες τραυματίστηκαν τελικά, αλλά και εάν υπήρξε από την αρχή ουσιαστικός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο.
Παράλληλα, αναφέρεται σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την απειλή για κατοικημένες περιοχές και ζητεί να διευκρινιστεί εάν υπήρχε πλήρης εικόνα της εξέλιξης της πυρκαγιάς στα επιχειρησιακά κέντρα.
«Γιατί στάλθηκαν πέντε μηνύματα του 112;»
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ανεξάρτητη βουλευτής στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν οι οδηγίες μέσω του 112.
Ζητεί να δοθούν απαντήσεις για το γιατί, όπως υποστηρίζει, στάλθηκαν πέντε μηνύματα, τα οποία κατά την άποψή της δημιούργησαν σύγχυση, καθώς «το ένα αναιρούσε το άλλο».
Το ζήτημα, σύμφωνα με την κ. Μαλάμα, πρέπει να εξεταστεί ειδικά ως προς την ασφάλεια της διαφυγής των πολιτών από τους οικισμούς που απειλήθηκαν από την πυρκαγιά.
Πού φιλοξενήθηκαν οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν;
Η βουλευτής θέτει ακόμη το ζήτημα της φιλοξενίας των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, ζητώντας να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαμονή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και ανθρώπους με προβλήματα υγείας, ζητώντας να γίνει γνωστό πού φιλοξενήθηκαν και πού θα φιλοξενηθούν τις επόμενες ημέρες.
Ζητεί απαντήσεις για τα σπίτια και τις αποζημιώσεις
Η κ. Μαλάμα ζητεί επίσης να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, καθώς και το πλαίσιο αποζημίωσης των πληγέντων.
Συνδέει το ζήτημα αυτό με την ανάγκη να διερευνηθούν οι ευθύνες για τα αίτια και την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, υποστηρίζοντας ότι οι πληγέντες δεν θα πρέπει να επωμιστούν τις οικονομικές συνέπειες μιας πιθανής ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού.
Παράλληλα, θέτει το ζήτημα των επαγγελματιών και των εργαζομένων που επηρεάζονται από την πυρκαγιά και ζητεί μέτρα στήριξης για την τουριστική δραστηριότητα και τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Αναφορά στα προγράμματα καθαρισμού των δασών
Στο πολιτικό σκέλος της παρέμβασής της, η κ. Μαλάμα αναφέρεται και στα προγράμματα καθαρισμού των δασών, υποστηρίζοντας ότι το 2019 απολύθηκαν συμβασιούχοι που εργάζονταν σε προγράμματα των δασαρχείων.
Όπως αναφέρει, από τη Χαλκιδική είχαν αποχωρήσει τότε τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι, τους οποίους χαρακτηρίζει ως «περιττούς».
Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί πολιτική θέση της βουλευτή και χρήζει, εφόσον χρησιμοποιηθεί ως αυτοτελές γεγονός, τεκμηρίωσης από τα σχετικά στοιχεία για τα προγράμματα και τις συμβάσεις της περιόδου.
«Σε αυτούς οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας»
Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κ. Μαλάμα αναγνωρίζει τη συμβολή όσων συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, κάνοντας ειδική αναφορά στους πυροσβέστες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το Λιμενικό, τους πυροσβέστες από άλλες χώρες, τους εθελοντές και την τοπική κοινωνία.
Όπως σημειώνει, χωρίς την προσπάθειά τους η κατάσταση θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ χειρότερα.
Η ανεξάρτητη βουλευτής καταλήγει ζητώντας να διερευνηθούν οι ευθύνες, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η προσπάθεια όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή επιβάλλουν, όπως αναφέρει, να αναζητηθούν απαντήσεις για όσα συνέβησαν στη Σίβηρη.











