Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κ. Γιαβρόγλου: Σε ολιγωρία της Α΄θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής οφείλεται η μη καταβολή οδοιπορικών

Μπορεί η κ. Ιγγλέζη να έχει την καλή θέληση να βοηθήσει, ώστε να λάβουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής τα 27.500 ευρώ για οδοιπορικά των οικονομικών ετών 2014-2015, όμως ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γιαβρόγλου, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτού Χαλκιδικής, ήταν αποκαλυπτικός από το βήμα της Βουλής. 

Είπε λοιπόν, ότι η μη καταβολή των οδοιπορικών οφείλεται σε ολιγωρία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, η οποία ανάρτησε στη διαύγεια τις αναλήψεις υποχρέωσης δαπάνης καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να κριθούν μη νόμιμες από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Χαλκιδικής.

 

 

Πως τοποθετήθηκαν λοιπόν για το θέμα οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; 

"Για τα οικονομικά έτη 2014 – 2015 δεν ενταλματοποιήθηκαν δαπάνες ύψους 27.500 ευρώ, που αφορούν την υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Χαλκιδικής και την μετακίνηση των εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου και διοικητικών υπαλλήλων για τις ανάγκες της υπηρεσίας και των μελών ΠΥΣΔΕ για συμμετοχή στις συνεδριάσεις. Για τις ανωτέρω δαπάνες και ως προς το μέρος που αφορά το οικονομικό έτος 2014 προέκυψε θέμα κανονικότητάς τους, καθότι οι αποφάσεις ανάκλησης-υποχρέωσης, που εκδόθηκαν λόγω μη εξόφλησής τους εντός του έτους που δημιουργήθηκαν, έφεραν ημερομηνία μεταγενέστερη, 7 Ιανουαρίου του 2015, από αυτήν που έπρεπε να φέρουν, δηλαδή 31.12.2014, σύμφωνα με το έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Ως προς το μέρος που αφορά το οικονομικό έτος 2015 επεστράφησαν τα δικαιολογητικά από την αρμόδια υπηρεσία, η οποία δεν προέβη στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και ενταλματοποίησής τους λόγω ανάρτησης των αναλήψεων υποχρέωσης στο «Διαύγεια» σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν της πραγματοποίησής τους, καθώς και τη μη αναγραφή σε αυτές των ημερομηνιών της υπηρεσίας".

 

Μετά απ΄αυτά ο υπουργός ξεκαθάρισε στην κ. Ιγγλέζη ότι υπάρχει ολιγωρία της υπηρεσίας...

"Εδώ, λοιπόν, υπάρχει, αν θέλετε, μια ολιγωρία της υπηρεσίας, όχι της υπηρεσίας του Υπουργείου, αλλά της υπηρεσίας απ’ όπου προέρχονται οι συνάδελφοι αυτοί. Επιμένω ότι δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα. Το έχουν εξαντλήσει οι υπηρεσίες. Το έχουν εξαντλήσει οι νομικοί μας σύμβουλοι. Η μόνη λύση είναι νομική και αυτό σημαίνει μια συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευθώ, ακριβώς επειδή υπήρξε αυτή η διστακτικότητα της Κυβέρνησης την περασμένη φορά που κατατέθηκε αυτή η τροπολογία"  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαβρόγλου και συνέχισε:  " Εδώ, λοιπόν, επιμένω ότι οι συνάδελφοι, πράγματι, έχουν υποστεί μια τεράστια ταλαιπωρία. Υπάρχει μια ολιγωρία ως προς τα γραφειοκρατικά. Ξέρετε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -και ορθά θα έλεγα- είναι πολύ αυστηρό σε τέτοιου είδους ζητήματα. Επιμένω ότι πολιτικά μπορεί να λυθεί μόνο όταν σε κάποιον επόμενο νόμο, νομοσχέδιο, το φέρουμε μετά από συζήτηση στην Κυβέρνηση συλλογικότερα".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα