Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Οι μικροί μετεωρολόγοι του Δημοτικού Σχολείου Ορμύλιας

Στην ταράτσα του Δημοτικού Σχολείου Ορμύλιας λειτουργεί πλέον ο ερασιτεχνικός μετεωρολογικός σταθμός που έφτιαξαν οι μαθητές με τη βοήθεια του δασκάλου τους Γιάννη Παπανικήτα, στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning με τίτλο “Weather in Europe”. 

 

"Σε σχετική συζήτηση που προέκυψε από τη διδασκαλία του μαθήματος των Φυσικών της ΣΤ’ τάξης για την παρατήρηση των φυσικών φαινομένων και της Γεωγραφίας για το κλίμα, αποφασίστηκε η μελέτη, θεωρητική και πρακτική, των μετεωρολογικών φαινομένων του τόπου μας"εξηγεί στο halkidikinews.gr o κ. Παπανικήτας.

 

Το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών ήταν τόσο μεγάλο που με χρήματα του ταμείου τους αγόρασαν έναν ερασιτεχνικό μετεωρολογικό σταθμό. Αυτός περίμενε υπομονετικά 3 χρόνια περίπου για ν’ αρχίσει να στέλνει παντού τα μετεωρολογικά δεδομένα της Ορμύλιας. 

Η κεντρική μονάδα, τα περιφερειακά, η κάμερα, οι κεραίες, τα ηλιακά πάνελ, η μπαταρία αλλά και η εγκατάσταση για το videostreaming ήταν δωρεά κατοίκων και εκπαιδευτικών, ενώ βοήθησε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

 

Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπανικήτας, δημιουργήθηκαν 4 ομάδες μαθητών καθεμιά από τις οποίες ανέλαβε μέρος της εργασίας. Η 1η ομάδα ανέλαβε να καταγράψει μετεωρολογικούς όρους και να εξηγήσει τους πιο απλούς απ’ αυτούς στους συμμαθητές της.

Η 2η ομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και με τη βοήθεια του δασκάλου εγκατέστησε το δωρεάν λογισμικό Cumulus στον Η/Υ της τάξης και το μετεωρολογικό σταθμό στην ταράτσα του σχολείου. Ο σταθμός μονώθηκε με φελιζόλ, δημιουργώντας έτσι έναν κλωβό, ο οποίος αποτρέπει την εμφάνιση ψευδών μετρήσεων θερμοκρασίας.

Η 3η ομάδα αναζήτησε ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα μετεωρολογικά δεδομένα του σταθμού μας. Επιλέχθηκε μία αμερικάνικη και μία ελληνική ιστοσελίδα για να ανέβουν τα δεδομένα.

Η 4η ομάδα, με συμμετοχή σε διαγωνισμό ρομποτικής, ανέλαβε να δημιουργήσει μια εφαρμογή για κινητά και ταμπλέτες με το δωρεάν πρόγραμμα app inventor

 

Αφού έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ο σταθμός μπήκε σε λειτουργία. Ο σταθμός συλλέγει στοιχεία κάθε δευτερόλεπτο τα οποία καταχωρούνται σε σχετική ιστοσελίδα (https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IPOLYGYR4#history). Ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί τη θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, ατμοσφαιρική πίεση, υετό κ.α.

 

Λειτουργεί σε 24ωρη βάση κάμερα παρακολούθησης μετεωρολογικών φαινομένων. ΔΕΙΤΕ εδώ απευθείας τις καιρικές συνθήκες της Ορμύλιας:

 

 

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν μέσα από την ομαδοσυνεργατική μάθηση να αναζητήσουν οι μαθητές πληροφορίες σχετικά με απλούς μετεωρολογικούς όρους, να κατανοήσουν τις βασικές λειτουργίες ενός ερασιτεχνικού μετεωρολογικού σταθμού και να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας εφαρμογής για κινητά.

 halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα