Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Αρναία τίμησε τον πολιούχο της, Πρωτομάρτυρα Στέφανο - Δείτε εικόνες

Τη μνήμη του πολιούχου της, πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου τίμησε με λαμπρότητα η Αρναία. 

Το πρωί τελέσθηκε πολυαρχιερατική, πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό ιερουργούντων των Μητροπολιτών Μιλήτου κ.κ.Απόστολο, Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κΠαντελεήμονος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου και Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου. Στο Ιερό Βήμα παρέστη και ο Θεοφιλέσατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων. Πλήθος πιστών κατάκλεισαν τον Ιερό Ναό για να τιμήσουν τον πολιούχο τους. 

   Στην Αρναία βρέθηκαν επίσης για να παρακολουθήσουν τη Θ.Λειτουργία και να συμμετέχουν στη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Στεφάνου οι βουλευτές Χαλκιδικής, Γεώργιος Βαγιωνάς και Β΄ Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Λαζαρίδης. Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργου, οι αντιδήμαρχοι Αριστοτέλη Αργύρης Τσακνής, Χαράλαμπος Λαζαρίδης και Ιωάννης Μητροφάνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας,  Γεώργιος Διαμαντούδης, οι  περιφερειακοί σύμβουλοι,  Κατερίνα Ζωγράφου και Στέλιος Βαλιάνος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Επίσης παρέστησαν ο Διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών Ταξίαρχος, Σάββας Κολοκούρης, ο Διοικητής της Δ' Μοίρας Καταδρομών Αντισυνταγματάρχης, Δημήτριος Καμπισιούλης και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής, Μανώλης Τσολάκης.

Μετά τη Θ. Λειτουργία πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Στεφάνου σ την πόλη της Αρναίας , συνοδεία της μπάντας του Δήμου και αγήματος της  1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών με έδρα τη Ρεντίνα.

 

Τα θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία που είχε καταστραφεί από μεγάλη πυρκαγιά στις 5 Σεπτεμβρίου 2005 πραγματοποιήθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων του 2006. Ο ναός κτίσθηκε το 1812 και τιμάται στη μνήμη του Αγίου Σταφάνου, αφού στην περιοχή υπήρχε μετόχι της Μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους.

 

    Μετά την καταστροφική πυρκαγιά η 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκάλυψε η στο εσωτερικό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Στεφάνου σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τριών προγενέστερων ναών, ο πρώτος από τους οποίους χρονολογείται στο 400 μ.Χ. Όλα τα ευρήματα έχουν πλέον αναδειχθεί, ενώ στο Ναό έχει τοποθετηθεί ξυλόγλυπτο τέμπλο και η επίπλωση.

halkidikinews.gr

φωτογραφίες του Στέλιου Ρήγα

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα