Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ανησυχία στον Πολυγύρο για τους μετανάστες στα σχολεία

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Πολυγύρου, καθώς πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι πρόκειται να ενταχθούν στα σχολεία  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης παιδιά μετανάστες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr, πριν από 20 μέρες περίπου εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο του Πολυγύρου μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες, 27 ανήλικοι από τα Αφγανιστάν. Πρόκειται για ασυνόδευτα αγόρια και τις επόμενες μέρες αναμένεται ο αριθμός τους να φθάσει τα 40. 

 

Πριν από μια βδομάδα η Διεύθυνση Β΄θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής ενημερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ότι τα παιδιά αυτά θα ενταχθούν στα σχολεία του Πολυγύρου. 

 

"Στο πόδι" γονείς και κηδεμόνες

Τότε γονείς και κηδεμόνες του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Πολυγύρου εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις και ψάχνοντας το θέμα ήρθαν μπροστά σε αποκαλύψεις. Τα παιδιά που επρόκειτο να μπουν, εσπευσμένα μάλιστα την Τετάρτη στα σχολεία, δεν είχαν ταυτότητα, ήταν χωρίς χαρτιά και πιστοποιητικά υγείας και  η ηλικία τους δεν ήταν εξακριβωμένη παρά με δήλωση των ιδίων.

 

Εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των τριών σχολικών μονάδων, επισκέφθηκαν τη Διευθύντρια Β΄Εκπάιδευσης Χαλκιδικής, Αικατερίνη Τσέκου και διαμύνησαν ότι δε θα επιτρέψουν να μπουν στα σχολεία μαθητές μετανάστες που δεν έχουν πιστοποιητικά υγείας και δεν είναι γνωστή η ακριβής ηλικία τους. Το αίτημα φαίνεται πως έγινε δεκτό και υπήρξε δέσμευση ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα. 

 

Μπορεί λοιπόν να υπήρξε μια μικρή αναβολή στην ένταξη των μεταναστών από το Αφγανιστάν στα σχολεία του Πολυγύρου, ωστόσο οι γονείς δηλώνουν ανήσυχοι. 

 

Γενική Συνέλευση των Συλλόγων

Στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίου, του Γ.Ε.Λ. και του ΕΠΑΛ Πολυγύρου με θέμα την είσοδο των μεταναστών στα Δημόσια σχολεία του Δήμου Πολυγύρου. 

 

Στη συνέλευση παρευρέθηκε πλήθος γονέων όσο και πολιτών του Δήμου Πολυγύρου για να ενημερωθούν γύρω από τις εξελίξεις.  Ακούστηκαν πολλές γνώμες για το θέμα και προβληματισμοί για τον τρόπο που προσπαθούν να τοποθετήσουν τους ανήλικους μετανάστες στα σχολεία. Υπήρχαν ακόμη και πολλές ερωτήσεις για τις οποίες οι δημότες και οι πολίτες ήθελαν απαντήσεις. 

Γι αυτό το λόγο αποφασίστηκε να ζητηθεί έκτακτο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο ώστε να συζητηθούν όλα τα αιτήματα και οι προβληματισμοί των γονέων και δημοτών του Δήμου Πολυγύρου από τους αρμόδιους φορείς της πόλης.

 

Οι πρώτοι πρόσφυγες στη Χαλκιδική και οι αντιδράσεις των φορέων του τουρισμού

Τον Ιανουάριο του 2017 έγιναν οι πρώτες συμφωνίες μεταξύ ενός ξενοδοχείου στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Ποτίδαιας και δύο καταλυμάτων στη Ν.Καλλικράτεια με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες, προκειμένου για 2 μήνες να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. 

Τότε υπήρξαν αντιδράσεις από τους φορείς του τουρισμού στη Χαλκιδική και  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, απευθυνόμενος μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής σε ξενοδόχους, ιδιοκτήτες καταλυμάτων και camping, τούς κάλεσε να αναλογιστούν ότι η Χαλκιδική εδώ και 40 χρόνια "κτίζει" τον τουρισμό της, κάτι που καλό είναι να μη θυσιαστεί στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους από χρήματα του ΟΗΕ.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ΝΕ Του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Παρατηρεί Φαινόμενα Έξαρσης Ξενοφοβίας Και Ρατσισμού Στον Πολύγυρο


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα