Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Κ. Ιγγλέζη στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP24)

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος εκπροσώπησαν η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, Πρόεδρος της Επιτροπής και ο κ. Νότης Μηταράκης, Αντιπρόεδρος, στην Κοινοβουλευτική Συνάντηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP24) που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2018 στην Κρακοβία της Πολωνίας.

 

 Το γεγονός που διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες COP μετά την Συμφωνία των Παρισίων, είναι η δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτή επισημαίνεται ότι το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες όπως, λιώσιμο των πάγων και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, επέκταση της ερημοποίησης, απώλεια βιοποικιλότητας και αύξηση των κινδύνων που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.

 

Στη Διάσκεψη των Μερών της UNFCCC που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αναμένεται να υιοθετηθεί το αποτέλεσμα του προγράμματος των εργασιών της Συμφωνίας των Παρισίων ώστε να καταστεί υλοποιήσιμη από το 2020. Επίσης, αναμένεται να  αποτιμηθεί η συλλογική παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και να υιοθετηθούν διαφανείς κανόνες, ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των χωρών.

 

Ως ένα από τα πλέον ακανθώδη σημεία παραμένει και σε αυτήν τη Διάσκεψη, η χρηματοδότηση των αναπτυσσομένων Μερών της Σύμβασης, αλλά και οι οικονομικές υποχρεώσεις των Αναπτυγμένων Μερών μετά και από τη γνωστή τοποθέτηση των ΗΠΑ στο θέμα της Συμφωνίας των Παρισίων.

 

Ειδικότερα, στην Κοινοβουλευτική Συνάντηση στο πλαίσιο της COP24, τονίστηκε ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην εφαρμογή της Συνθήκης των Παρισίων καθώς και στη συνδιαμόρφωση, εφαρμογή και εναρμόνιση των  εθνικών νόμων και πολιτικών με την εφαρμογή της Ατζέντα 2030.

 

Στην παρέμβασή της η κα. Κατερίνα Ιγγλέζη τόνισε μεταξύ άλλων «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει με γρήγορο και ολοκληρωμένο τρόπο τη Συμφωνία των Παρισίων. Αναγνωρίζουμε την άρρηκτη σύνδεση της επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντα 2030 και των στόχων των συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή. Τα εθνικά κοινοβούλια κατέχουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εφαρμογής των πολιτικών αυτών και στην εμπέδωση της σημασίας τους στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό, το Ελληνικό Κοινοβούλιο εμβαθύνει και παρακολουθεί την διαδικασία νομοθέτησης και το πολιτικό πλαίσιο που αναπτύσσεται, ώστε να διασφαλίζεται η ενσωμάτωση όλων των διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές). Πιστεύουμε, ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας τοπικά και διεθνώς, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μονοπάτι για το σήμερα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.» 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα