Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ημέρα Μνήμης στο Μαύρο Αλώνι της Ιερισσού -ΦΩΤΟ-

Τη μνήμη της σφαγής 400 Ιερισσιώτων από τους Τούρκους τίμησε σήμερα η Ιερισσός στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι» και εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες χόρεψαν τον καγκελευτό χορό. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ Θεόκλητος.

 

Το 1821 κατά την επανάσταση στην Χαλκιδική οι Τούρκοι κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη έσφαξαν 400 Ιερισσιώτες. Με ύπουλο τρόπο υποσχέθηκε γενική αμνηστία σ΄ όλους όσους θα παραδινόταν. Αφού παραδόθηκαν 400 που πίστεψαν στα λόγια του, τους ανάγκασε με την απειλή των όπλων να χορεύουν.

Σε κάθε στροφή του χορού τα σπαθιά των Τούρκων έσφαζαν και από έναν χορευτή. Για να τιμηθεί εκείνη η θυσία, στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι» τελέσθηκε τρισάγιο και στην συνέχεια στήθηκε χορός, στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες Ιερισσιώτες και επισκέπτες.

 

Ο χορός λέγεται «καγκελευτός» και αναπαριστά την σφαγή. Είναι αργόσυρτος, πάνω στα συρτά και διστακτικά βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο. Το τραγούδι είναι γεμάτο υπονοούμενα για την πολυπόθητη λευτεριά, καθώς για πολλά χρόνια μετά, το έθιμο γινόταν με την παρουσία των Tούρκων και τα πράγματα δεν μπορούσαν να ειπωθούν ανοιχτά.

 

Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Ο Κλειγένης».

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν οι βουλευτές Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, Γιώργος Βαγιωνάς και Σωτηρία Βλάχου, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αριστοτέλη, Αργύρης Τσακνής και Στέλιος Βαλιάνος και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα